Peste 24 de mii de moldoveni din diasporă s-au înregistrat în prealabil pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a participa la alegerile parlamentare din luna februarie. Cei mai activi au fost moldovenii din Italia; aici s-au înregistrat peste cinci mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot.

Cei mai mulți alegători sunt înregistrați pe circumscripția nr. 50 (Europa de Vest) – peste 20 de mii de persoane. În circumscripția nr. 51 (SUA și Canada) s-au înregistrat peste 2700 de moldoveni, iar în circumscripția nr. 49 (Europa de Est), aproape o mie de moldoveni.

În Marea Britanie s-au înregistrat peste trei mii de persoane, iar țări precum Germania, Franța, România – câte aproximativ două mii de persoane. În același timp, câte aproximativ o mie de persoane s-au înregistrat în Irlanda, Canada și SUA.

Însă, există țări în care s-a înregistrat doar câte o persoană: Tunisia, Noua Caledonie, Kenya, Hong Kong, Argentina, Muntenegru, Bosnia și Herzegovina, India, Afganistat ș.a.

Circumscripția nr. 49:

Circumscripția nr. 50:

Circumscripția nr. 51:

Ieri, 9 ianuarie, a fost ultima zi când moldovenii din diasporă au putut să se înregistreze în prealabil pentru a participa la alegeri. De menționat că acest lucru nu este obligatoriu, ci este făcută doar pentru a se stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării; pentru a se deschide secţii suplimentare de votare în străinătate și a determina numărul estimativ al buletinelor de vot care vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!