Primăria orașului Orhei rămâne, cel puțin temporar, fără trei oameni de la conducere, în condițiile în care, fiind candidați la funcțiile de deputați în Parlament, primarul și doi viceprimari trebuie să-și suspendeze activitatea, conform prevederilor Codului Electoral.

Toți cei trei candidați la funcția de parlamentar – primarul Ilan Șor, viceprimara Reghina Apostolova și viceprimarul Valerian Cristea, se regăsesc în listele Partidului ȘOR (PP ȘOR), atât pe circumscripția națională, cât și pe circumscripții uninominale. În condițiile în care ieri, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat partidul în competiția electorală, cei trei funcționari trebuie să plece temporar din funcții.

Potrivit informațiilor de pe pagina web a Primăriei Orhei, în funcții mai rămân alte două viceprimare: Mariana Cravcenco și Diana Memeț. Astfel, una dintre ele ar putea fi primăriță interimară a orașului.

Am încercat să aflăm de la reprezentanții PP ȘOR, dacă primarul de Orhei și-a suspendat deja activitatea și, eventual, cine va fi primar sau primăriță interimară. Purtătoarea de cuvânt a președintelui PP ȘOR, Ilan Șor, Alina Șargu, ne-a spus că informațiile vor fi publicate pe pagina web a Primăriei.

Am telefonat și pe numerele de telefon ale celor patru viceprimari de Orhei, dar nu a răspuns nimeni pentru a ne oferi informații.

Menționăm că, Articolul 13 din Codul Electoral, aliniatul trei, prevede că: „Cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin”. Aliniatul face referire la primari, viceprimari, viceprim-miniștri, miniștri, președinți de raioane ș.a.

Vezi și:

Ilan Șor nu mai poate fi primar de Orhei. Acesta trebuie să-și suspendeze activitatea

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!