O decizie a guvernului Federației ruse din 29 decembrie pune în pericol exportul produselor moldovenești în Rusia. Potrivit acesteia, se interzice importul în Rusia a produselor ucrainene și a celor tranzitate prin Ucraina, cum sunt cele din Moldova.

În anexa deciziei este prezentată o listă de produse, printre care sunt și unele fabricate în regiunea transnistreană și exportate în Rusia, inclusiv bunuri industriale, echipamente electrice, alcool, legume și fructe etc. În particular, au fost interzise produsele unor astfel mărci cum ar fi Elektromash, KVINT, Moldavkabel și a mai multor întreprinderi agricole.

Potrivit regnum.ru, au fost deja înregistrate refuzuri din partea autorităților vamale Bryansk de a importa în Rusia cantități mari de mărfuri produse în Republica Moldova și regiunea transnistreană. Aceeași publicație afirmă că prin decizia din 2 decembrie, premierul rus Dmitrii Medvedev a dat o lovitura mortală exportului din Moldova și regiunea separatistă în Rusia.

Regnum mai scrie că majoritatea întreprinderilor-exportatori moldoveni afectați de decizia lui D. Medvedev sunt tocmai acelea în privința cărora Rusia a anulat, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, taxele la importul din Moldova de fructe și legume proaspete și conservate, precum și produse vinicole. Măsură de susținere a întreprinderilor moldovenești care a fost un act de susținere politică a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la viitoarele alegeri parlamentare, care a devenit posibil după o întâlnire dintre Dodon și președintele rus.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!