Guvernul Filip rămâne fără un vicepremier și cinci miniștri. Aceștia vor să devină deputați, iar legea îi impune să-și lase fotoliile din Guvern imediat ce sunt înregistrați oficial. Nu și prim-ministrul Pavel Filip care are toată libertatea de a-și continua munca în fruntea Executivului. Totuși, acesta nu poate să facă uz de resursele adminstrative pentru a-și face campanie electorală, cum ar fi să se deplaseze la întâlnirile cu alegătorii cu mașina oficială.

Printre miniștrii care și-au părăsit cabinetele și fotoliile sunt Silvia Radu de la Sănătate, care participă pe lista națională a PDM. În această perioadă ea va fi înlocuită de secretarul de stat, Boris Gâlcă. Ministrul Monica Babuc participă la alegerile parlamentare atât pe listele de partid, cât și pe circumscripția 22 din orașul Ialoveni. În această perioadă, interimatul va fi asigurat de Igor Șarov. Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, vrea să fie deputat din partea PDM pe circumscripția 34 din Anenii Noi, el fiind înlocuit de Simion Carp. Și ministerul Agriculturii a rămas fără ministru. Nicolae Ciubuc candidează pe circumscripția 15, din orașul Călărași și va fi înlocuit de Iurie Ușurelu. A renunțat la funcție și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, care va candida doar pe lista națională a democraților.

Singurul care încă nu a renunțat la fotoliu este ministrul Economiei, Chiril Gaburici. Acesta va lupta pentru un loc în Parlament din partea democraților, pe circumscripția 31, din Chișinău, dar încă nu a fost înregistrat oficial. Degrevarea din funcție este o cerință expresă a Codului Electoral, iar categoriile vizate sunt viceprim-miniştrii, miniştrii și membrii din oficiu ai Guvernului. Premierul poate să-și continuie activitatea de fel al Executivului, chiar dacă este concurent electoral. De asemenea, la funcție trebuie să renunțe și conducătorii autorităţilor publice centrale, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor, primarii şi viceprimarii, pretorii şi vicepretorii, imediat ce sunt înregistrați, oficial, în cursa electorală.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!