/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Circa 40% dintre actualii deputați nu mai vor în viitorul Legislativ! Parlamentarii care nu candidează la viitoarele alegeri

missing
15 ianuarie 2019, ora 15:53

Aproximativ 40% din numărul celor 101 de deputați din actuala componență a Legislativului Republicii Moldova nu se regăsesc în listele candidaților pentru viitoarele alegeri parlamentare nici pe circumscripția națională (n.r. lista de partid), nici pe vreo circumscripție uninominală. 

Din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) 20 de deputați nu se regăsesc în listele cu candidați, propuse de formațiune pentru viitoarele alegeri.

Am reușit să discutăm cu deputatul democrat Vladimir Hotineanu, care ne-a spus că a decis să nu mai candideze din motive de sănătate: „Sunt probleme de sănătate… Sunt de zece ani în Parlament, ajunge zece ani! Și, trebuie să mai știți un lucru al japonezilor, la un loc de muncă mai mult de zece ani nu poți sta, nu mai aduci plus valoare și trebuie să pleci. Aceasta este decizia mea”, a spus parlamentarul.

Iată lista actualilor deputați democrați, care nu se regăsesc în listele candidaților la viitoarele alegeri:

  1. Raisa Apolschii PDM (numită judecătoare constituțională);
  2. Aliona Babiuc PDM;
  3. Ion Balan PDM;
  4. Galina Balmoș PDM;
  5. Valentina Buliga PDM;
  6. Serghei Chiseliov PDM;
  7. Cornel Dudnic PDM;
  8. Elena Gudumac PDM;
  9. Vladimir Hotineanu PDM;
  10. Nicolae Juravschi PDM;
  11. Lidia Lupu PDM;
  12. Marian Lupu PDM;
  13. Corneliu Mihalachi PDM;
  14. Corneliu Pandevici PDM;
  15. Petru Porcescu PDM;
  16. Marcel Răducan PDM;
  17. Artur Reșetnicov PDM (ales judecător constituțional);
  18. Sergiu Stati PDM;
  19. Valentina Stratan PDM;
  20. Petru Știrbate PDM.

Partidul Popular European din Moldova (PPEM) a anunțat că nu va participa la viitoarele alegeri parlamentare, iar până acum, din fracțiunea parlamentară a grupului PPEM doar Valeriu Ghilețchi și-a anunțat intenția de candida la viitoarele alegeri. Totuși, acesta vrea să candideze independent, pe circumscripția uninominală nr. 51 (SUA/Canada).

Lista deputaților din grupul PPEM, care nu au anunțat că vor candida la viitoarele alegeri parlamentare:

  1. Eugen Carpov PPEM;
  2. Ștefan Creangă PPEM;
  3. Gheorghe Mocanu PPEM;
  4. Mihaela Spatari PPEM;
  5. Octavian Grama PPEM;
  6. Simion Grișciuc PPEM.

Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), de asemenea, nu participă pe cont propriu la aceste alegeri. Câțiva dintre deputații liberal-democrați se regăsesc pe listele blocului electoral ACUM DA PAS, pe circumscripția națională și pe circumscripții uninominale.

Întrebat de reporterul TV8 de ce a decis să nu mai candideze la viitoarele alegeri, președintele fracțiunii PLDM din Parlament, Tudor Deliu, a spus: „Eu m-am dezamăgit de politica din Republica Moldova, dar politica nu se face numai de a fi deputat în Parlament, poate fi făcută și prin alte activități. Politica este cea care determină cursul țării în ulterioarele evenimente. Nu o să mă las de politică. A face politică nu înseamnă a face doar ideologie, are mai multe sensuri, dar eu o să mă strădui ca din funcția pe car o am să promovez idealurile integrării europene și apropierea Republicii Moldova de România”, a spus Deliu, care este și președintele PLDM.

Deputații fracțiunii PLDM care nu candidează la viitoarele alegeri parlamentare:

  1. Vadim Pistrinciuc PLDM;
  2. Tudor Deliu PLDM.

Nu știm deocamdată câți dintre actualii deputați ai fracțiunii Partidului Liberal (PL) vor participa la aceste alegeri. Președintele PL, Dorin Chirtoacă, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că PL va participa nu doar pe circumscripții uninominale, dar și pe circumscripția națională, însă liberalii nu au prezentat deocamdată o listă finală a candidaților propuși. Am încercat să contactăm câțiva dintre deputații PL, însă aceștia nu ne-au răspuns la telefon. Este de menționat însă că parlamentarul liberal Lilian Carp va candida la aceste alegeri din partea blocului ACUM DA PAS.

Lista deputaților din actuala fracțiune a PL (cu excepția lui Lilian Carp):

  1. Valerian Bejan PL;
  2. Roman Boțan PL;
  3. Ion Casian PL;
  4. Petru Cosoi PL;
  5. Mihai Ghimpu PL;
  6. Ștefan Vlas PL;
  7. Alina Zotea-Durnea.

De asemenea, în actuala componență a Legislativului sunt și câțiva deputați neafiliați. Aceștia, de asemenea, nu au anunțat intenția de a candida la viitoarele alegeri parlamentare. Vorbim despre Oleg Ogor, Nicolae Olaru, Iurie Dîrda, Aliona Goța, Artur Gutium.

Vezi și:

Sunt primari, dar vor să devină deputați! 16 edili care vor candida la alegerile parlamentare pe lista de partid sau circumscripții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram