/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ ACUM invocă o cifră de 500 de mii de cetățeni cu pașapoarte expirate care nu vor putea vota. CEC dezminte

missing
15 ianuarie 2019, ora 14:57

Într-un comunicat postat astăzi pe site-ul blocului „ACUM” se spune că circa 500 de mii cetățeni riscă să nu poată vota, din cauză că ar avea pașapoartele expirate. Astfel, ei au cerut ca CEC să adopte o hotărâre de urgență, prin care să permită votarea în baza actelor expirate. Reprezentanții CEC-ului au venit cu o reacție la acest comunicat, prin care au dezmințit cifrele.

Consider că trebuie să combatem această informație, pentru că ea nu este una veridică. Deci numărul cetățenilor care dețin pașapoarte cu termen expirat este de circa 58 de mii de cetățeni. De aceea, vă rog frumos, informați-vă din sursele oficiale”, Alina Russu, președinta CEC.

Propun să dăm un comunicat de presă cu titlul „Stop Fals” prin care să demascăm această manipulare a opiniei publice și o minciună crasă, care e de natură să manipuleze opinia publică”, Iurie Ciocan, membru CEC.

La solicitarea TV8, Sergiu Litvinenco a comentat din partea blocului „ACUM” că estimarea lor s-a bazat pe datele furnizate chiar de CEC. În hotărârea din 2016 prin care a permis votarea cu pașapoartele expirate, Comisia a menționat un număr de 400 de mii de cetățeni care nu dețineau pașapoarte valabile în acel moment.

Acum să explice Alina Russu cum este posibil ca între 2016 și 2018 să rămână doar 58 de mii de cetățeni cu pașapoarte expirate? Din 2010 până în 2016 tendința a fost în sensul creșterii numărului și ceva s-a întâmplat brusc din 2017 și 2018. Logic eu nu-mi pot explica”, Sergiu Litvinenco, reprezentant ACUM.

Comisia Electorală Centrală a permis ca cetățenii aflați peste hotare să poată vota cu pașapoarte expirate, la scrutinele din 2010, 2014 și 2016, pentru a nu-i priva de dreptul la vot. La alegerile din februarie 2019, însă Guvernul a respins o propunere identică din partea Asociației Promo-LEX. Cetățenii aflați în Republica Moldova pot vota în baza buletinului de identitate sau al unui provizoriu. Cei de peste hotarele țării votează cu pașaportul sau cu livretul de marinar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram