Circa jumătate de milion de moldoveni ar avea pașapoartele expirate, iar din această cauză riscă să nu poată vota. Îngrijorarea vine din partea blocului electoral ACUM. De partea cealaltă, reprezentanții CEC susțin că datele ar fi eronate, iar blocul ar manipula opinia publică.

Într-un comunicat postat astăzi pe site-ul blocului „ACUM” se spune că circa 500 de mii cetățeni riscă să nu poată vota, din cauză că ar avea pașapoartele expirate. Astfel, ei au cerut ca CEC să adopte o hotărâre de urgență, prin care să permită votarea în baza actelor expirate. Reprezentanții CEC-ului au venit cu o reacție la acest comunicat, prin care au dezmințit cifrele.

Consider că trebuie să combatem această informație, pentru că ea nu este una veridică. Deci numărul cetățenilor care dețin pașapoarte cu termen expirat este de circa 58 de mii de cetățeni. De aceea, vă rog frumos, informați-vă din sursele oficiale”, Alina Russu, președinta CEC.

Propun să dăm un comunicat de presă cu titlul „Stop Fals” prin care să demascăm această manipulare a opiniei publice și o minciună crasă, care e de natură să manipuleze opinia publică”, Iurie Ciocan, membru CEC.

La solicitarea TV8, Sergiu Litvinenco a comentat din partea blocului „ACUM” că estimarea lor s-a bazat pe datele furnizate chiar de CEC. În hotărârea din 2016 prin care a permis votarea cu pașapoartele expirate, Comisia a menționat un număr de 400 de mii de cetățeni care nu dețineau pașapoarte valabile în acel moment.

Acum să explice Alina Russu cum este posibil ca între 2016 și 2018 să rămână doar 58 de mii de cetățeni cu pașapoarte expirate? Din 2010 până în 2016 tendința a fost în sensul creșterii numărului și ceva s-a întâmplat brusc din 2017 și 2018. Logic eu nu-mi pot explica”, Sergiu Litvinenco, reprezentant ACUM.

Comisia Electorală Centrală a permis ca cetățenii aflați peste hotare să poată vota cu pașapoarte expirate, la scrutinele din 2010, 2014 și 2016, pentru a nu-i priva de dreptul la vot. La alegerile din februarie 2019, însă Guvernul a respins o propunere identică din partea Asociației Promo-LEX. Cetățenii aflați în Republica Moldova pot vota în baza buletinului de identitate sau al unui provizoriu. Cei de peste hotarele țării votează cu pașaportul sau cu livretul de marinar.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!