Blocul ACUM susține că prin alegerea localităților unde vor fi deschise cele 125 de secții de votare peste hotare „Guvernul își bate iar joc de diasporă”. Potrivit unui comunicat, numărul mai mare de secții este manipulator, deoarece, potrivit ACUM, secțiile au fost deschise în state și localități unde sunt puțini, dar nu acolo unde era necesar și unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze.

Din cele 28 de secții de votare care trebuiau obligatoriu deschise conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, dar și prin raportare la cifrele înregistrării prealabile, regimul a deschis doar… 2! Este vorba de o secție pentru Bruxelles (Belgia) și una pentru Ravena (Italia)”, se spune într-un comunicat al formațiunii.

Potrivit ACUM, cea mai gravă situație este în Italia unde în loc de 12 secții de votare care ar fi necesare, au deschis doar una singură (Ravena). „Alte 3 deschise sunt doar pentru ”statistică”, or numărul cetățenilor noștri care locuiesc acolo este mai mic (Bari – 1269 de alegători, Bolzana – 3339 alegători împreună cu Trento unde la fel este secție de votare și Palermo – 230 de alegători). Cea mai mare nevoie de secții de vot, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în următoarele orașe: Parma, Padova (2 secții), Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano (2 secții), Roma”, susține formațiunea.

Potrivit blocului, situația în alte state se prezintă în felul următor:

Irlanda. Acolo, conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, trebuia deschisă o secție de votare în apropiere de Dublin. Nici vorbă de așa ceva. Au deschis în Tralee.
– SUA. Peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago. Nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, au deschis în alte 5 locuri unde un anumit candidat (formal independent, dar real al PD-ului) împreună cu angajații Agenției Servicii Publice perfectează la greu pașapoarte.
– Franța. Trebuiau deschise 4 secții noi – Paris 2, Villeneuve-Saints-Georges și Montreuil. În loc de cele 4, au deschis una singură. În Sud, în Marseille. Unde, din nou, numărul moldovenilor este mic.
– Regatul Unit. Era nevoie de 2 secții noi în Londra. Au deschis 2 secții de votare noi, însă nu în Londra, ci în Manchester și Northampton.
– România. Erau necesare 3 secții noi – două în București și una în Iași. Nici pomină de așa ceva. Au deschis în schimb o secție în Sibiu.
– Germania. Trebuiau deschise două secții noi. Nu au deschis nici una.
– Canada. Era necesară o secție nouă în Montreal. Nu au deschis-o.
– Federația Rusă. Trebuiau deschise 2 secții noi la Moscova. Nu le-au deschis.

PSRM și-a exprimat indignarea față de decizia Guvernului, de a deschide doar 11 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse în ajunul alegerilor parlamentare din țară. PSRM consideră necesară deschiderea a cel puțin 100 de secții de votare în Federația Rusă, care potrivit lor, ar fi proporțional cu numărul moldovenilor din această țară. În context, PSRM anunță că va face un recurs împotriva acestei decizii discriminatorii a guvernării atât în instanțele de judecată naționale, precum și în cele internaționale.

Guvernul a aprobat o decizie privind deschiderea a 125 de secții de votare peste hotare țării, cu 25 mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016, dintre care 11 vor fi amplasate în Federația Rusă.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!