/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Avocatul lui Vlad Filat: Nu există motive legale ca al doilea dosar să fie examinat cu ușile închise

missing
21 ianuarie 2019, ora 08:10

Avocatul fostului premier Vlad Filat susține că nu există motive legale pentru ca cel de-al doilea dosar în care este învinuit Filat, despre care Procuratura a anunțat săptămâna trecută că l-a expediat în judecată, să fie examinat cu ușile închise. Declarația a fost făcută de apărător în platoul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Motive legale nu există pentru că, atât conform rigorilor Convenției Jurisprudenței Curții Europene, cât și legislației naționale, sunt foarte strict prevăzute când se face chestia dată: dacă există secret de stat, dacă există măsuri operative de investigații, chestiuni de viață privată, copii minori sau infracțiuni cu caracter sexual sau dacă se referă la secret bancar sau comercial. Dar și în aceste cazuri, instanța de judecată poate dispune doar părți ale ședințelor să le examineze cu ușile închise”, a spus Victor Munteanu.

De asemenea, avocatul a dezvăluit că în acest dosar, deocamdată, primarul de Orhei, Ilan Șor, cel care a depus un audodenunț în baza căruia a fost arestat Vlad Filat, nu figurează în calitate de martor.

Juristul Centrului pentru Resurse Juridice, Ion Guzun, susține că procurorii vor putea solicita, la fel, desfășurarea ședințelor de judecată cu ușile închise, aceleași proceduri cu aceleași măsuri de siguranță. „Aici deja este responsabilitatea nu doar juridică, dar și socială a instanței de judecată să argumenteze de ce a acceptat ședința închisă, prelungirea arestului sau alte alte forme împotriva oricărei persoane”, este de părere Ion Guzun.

De asemenea, juristul a spus că din informațiile pe care le-a văzut în spațiul public legate de acest dosar, se pare că ar fi vorba despre o dublă învinuire pentru aceeași infracțiune comisă de fostul premier Vlad Filat.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, este de părere că acest nou dosar în care este învinuit Vlad Filat a apărut tocmai acum pentru a afecta participarea membrilor liberal democrați la alegerile parlamentare. „Dosarul este o lovitură de imagine pentru PLDM”, a declarat politicianul.

Pe 16 ianuarie, procurorii anticorupție au anunțat că au expediat în instanța de judecată spre examinare o altă cauză penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari în care este învinuit Vlad Filat. Fostul prim-ministru se declară nevinovat.

Al doilea dosar al lui Vlad Filat, expediat în judecată. De ce este învinuit

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram