/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Campanie camuflată? Capitala deja a fost împânzită de zeci de panouri cu politicieni pe ele

missing
21 ianuarie 2019, ora 19:27

Panourile electorale cu Igor Dodon au împânzit, de ceva timp, străzile Capitalei. Acestea afișează un mesaj pe care-l promovează și Partidul Socialiștilor: „Vine timpul nostru”. În timp ce alte formațiuni au acuzat PSRM-ul că evită, în acest mod, să raporteze cheltuielile pentru afișe, atât socialiștii, cât și Dodon au declarat că panourile sunt doar o campanie de promovare a instituției prezidențiale.

Nu are nimic cu campania electorală, pentru că nu ați văzut pe aceste panouri nici un mesaj electoral”, Igor Dodon.

Blocul ACUM a depus și o sesizare la CEC, dar astăzi aceasta a fost respinsă. Între timp, și alți candidați își afișează panourile prin oraș. Partidului Șor și-a expus pe bilboarduri sloganul pe care-l deține încă de la reformare din 2015. Oamenii spun însă, că, de cele mai multe ori, trec cu vederea afișele electorale.

„Nouă deja ne este greață să ridicăm ochii la panourile acestea, să vă spun sincer”.

„Toate aceste panouri, după părerea mea, sunt să prostească oamenii”.

„Puțin ne atrage. Noi, studenții, suntem atrași de Internet, dacă vorbim de reclamă și altele”.

Partidul Șor a raportat la CEC că a cheltuit echivalentul a 18 mii de euro pentru publicitatea stradală, ceea ce reprezintă jumătate din banii acumulați în fondul electoral în ultimele 3 săptămâni. Reprezentanții CEC explică că mesajele afișate se încadrează în limita legii, întrucât partidele au voie să se promoveze în orice perioadă a anului.

Noi considerăm că este vorbe de o promovare a partidului. Atâta timp cât nu are mesaje directe de îndemn pentru a fi votat în cadrul alegerilor”, Rodica Sârbu, șef direcția comunicare CEC.

În același timp, conform legii, promovarea referendumului consultativ este permisă încă de la înregistrarea candidaților. Astfel, Partidul Democrat și-a plasat panouri în care apar și concurenți democrați, care candidează pe aceleași circumscripții unde sunt plasate afișele. Aceștia au raportat însă, zero cheltuieli.

„– La 61 de deputați. – Idee nu am ce vor”.

„Reducerea numărului de deputați în Parlament, da? Presupun, că asta ar fi. Unde mai sunt deputați? Numai în Parlament.”

„Aceasta este una dintre întrebările de la referendum. – Despre asta nu știam, dar mulțumesc că m-ați informat”

Specialiștii în PR explică, însă, că panourile publicitare rămân a fi o sursă importantă de promovare pentru partide și politicieni.

„Este un instrument destul de eficient, pentru că tu, printr-un efort minim reușești să ajungi la un număr destul de mare de oameni. Prezența lor poate să nu aducă neapărat foarte multe voturi, dar lipsa lor dăunează la nivelul de vizibilitate”, Cristian Saulea, specialist PR Politic.

Ultimii candidați electorali pot fi înregistrați până vineri, 24 ianuarie. În ziua imediat următoare, începe oficial campania electorală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram