/VIDEO/ Cine este judecătoarea care va examina cel de-al doilea dosar al ex-premierului Filat

22 ianuarie 2019, ora 18:10

Cu o experiență de peste un deceniu ca judecătoare, Valentina Garabagiu a indicat că în anul 2017 a primit peste 170 de mii de lei de la locul de muncă. Ea mai deține șapte terenuri agricole, dobândite în perioada anilor 2004-2005. Tot atunci, judecătoarea a moștenit o casă, cu o suprafață de 40 de m2, care ar valora peste 72 de mii de lei. Deși a indicat și un autoturism, Garabagiu a scris că acesta a valora „0” lei. O simplă căutare pe Google arată că magistrata nu prea a figurat în anchetele recente ale jurnaliștilor. În schimb, portalul anticorupție.md a scris în 2017 că este soția fostului judecător, Garri Bivol, învinuit de spălarea celor 20 de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul judecătoresc al Republicii Moldova. Nu am reușit să o contactăm pe judecatoare pentru precizări, întrucât la numerele de telefon afișate pe site-ul instituției unde activează nu a răspuns nimeni. Potrivit avocatului lui Vlad Filat, nu este clar dacă Garabagiu va examina de una singură dosarul sau într-un complet de judecată. Invitat la emisiunea Cutia Neagră, apărătorul a precizat că, deocamdată, nu a fost stabilită prima ședință de judecată.

Dosarul acesta, al doilea, care de fapt înțeleg că este primul pentru că a fost pornit înaintea dosarului pentru care Vlad Filat a fost deja condamnat nu trebuia să se regăsească ambele la pachet într-un dosar?”, Mariana Rață, moderatoare „Cutia Neagră”.

Corect din punct de vedere juridic ar fi fost, mai corect să fi fost conexate într-o procedură să fie concurs de infracțiuni pentru că ele rezultă logic una din cealaltă. De ce s-a mers pe două, și cu o consecutivitate inversă urmează doar să presupunem”, Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat.

Nu se știe nici dacă presa va avea acces la examinarea acestui dosar, primul fiind judecat cu ușile închise.

Speranța noastră și a domnului Filat este că acest dosar va fi unul public și, spre deosebire de procesul celălalt, într-adevăr va corespunde tuturor rigorilor unui proces echitabil”, Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat.

Într-un răspuns pentru TV8, Procuratura Anticorupție a menționat că nu comentează „declarațiile publice ale persoanelor implicate sau interesate în cauzele penale gestionate” de procurorii instituției respective.

Al doilea dosar intentat pe numele lui Vlad Filat a fost transmis în judecată săptămâna trecută. Acesta este acuzat de spălarea a peste 12 milioane de lei, pe care le-ar fi obținut de la BEM. Fostul premier pledează nevinovat. Vlad Filat se află după gratii din 2015, când a fost reținut în urma unui denunț făcut de Ilan Șor. Un an mai târziu, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, fapte pe care Filat nu le-a recunoscut. Recent, CEDO a anunțat că va examina plângerile depuse de acesta în regim de urgență.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram