Dosarul lui Ilan Sor a fost secretizat și nu mai poate fi găsit pe site-ul oficial al Curții de Apel din Cahul. Dacă anterior, pe portal apăreau informații despre ședințe, inclusiv cele de până acum, de câteva zile anunțurile au dispărut. Președintele Curții susține că le-a scos intenționat, la solicitarea Agenției de administrare a instanțelor, pe motiv că ședințele sunt închise. Totuși, un director adjunct al acesteia a rămas șocat să audă de a o asemenea cerință. Așa că a promis să studieze cazul. Între timp, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a precizat că datele privind mersul dosarelor trebuie să fie publice.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns la Curtea de Apel din Cahul la începutul lunii aprilie, anul trecut. De atunci au avut loc nouă ședințe de judecată, majoritatea din ele fiind amânate din diferite motive. Deși până acum toate informațiile privind ziua, data, ora, dar și motivele amânării erau publicate, acum pe portalul instanțelor apar doar primele două ședințe, când încă nu nu se începuse examinarea propriu-zisă a dosarului. Președintele Curții de Apel Cahul a declarat pentru TV8 că informațiile au fost scoase intenționat, fiind sesizat de Agenția de Administrare a instanțelor.

La solicitarea Agenției, instanța de apel a operat modificări prin bifarea cu mențiunea “ședință închisă” în programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, ședințele de judecată petrecute în regim închis. Din acest motiv, pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată în rubrica “agenda ședințelor de judecată” nu este vizibilă cauza menționată mai sus”, răspunsul Curții de Apel Cahul.

De partea cealaltă, directorul adjunct al Agenției a fost uimit să audă de o asemenea solicitare și chiar ne-a cerut să-i expediem explicația Curții de Apel din Cahul pentru a o citi.

Noi în sensul dat am făcut un demers către instanța vizată și așteptăm răspunsul instanței ca să vedem care… Noi facem la moment o investigație la acest subiect. – Instanța ne-a oferit nouă un răspuns prin care spune că solicitarea a venit din partea instituției Dumneavoastră. –Aveți un răspuns în scris sau tot verbal, telefonic? – Scris. – Putem să-l vedem și noi? Puteți să o anexați, vă las adresa electronică… Până la finele săptămânii o să vă dăm informația”, Elena Corolevschi, directorul adj. Agenția de administrare a instanțelor.

Între timp, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat pentru TV8 că datele privind evoluția dosarelor trebuie să fie publicate.

– Ele trebuie să apară pe agendă, pe portalul instanțelor de judecată, de unde să ne informăm inclusiv noi, presa, sau nu? – Regulamentul care este privitor la faptul dat trebuie să fie publicat pe portal, în sens că se cunoaște când se va examina. Depuneți o petiție la Inspecția judiciară și o să vedem, o să verificăm faptul dat. Conform regulamentului, după câte cunoaștem, așa-i trebuie să fie dispus pe portal”, Victor Micu, președinte CSM.

Secretizarea datelor din dosarul lui Ilan Șor trezește și alte semne de întrebare. De exemplu, în prima instanță, cauza la fel era examinată cu ușile închise, însă agenda ședințelor era publică.

La fel a fost și în dosarul fostului premier, Vlad Filat. Atât în instanța de fond, când și la Apel ședințele erau închise. Cu toate acestea, informațiile despre mersul dosarului erau accesibile oricui.

Ultima ședință de judecată în privința lui Ilan Șor a avut loc acum două zile, la Cahul. Aceasta a fost amânată pentru că nu ar fi fost gata expertiza financiar-bancară. Următoarea ședință va avea loc pe 20 februarie. Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017, de către prima instanță, la șapte ani și șase luni de închisoare în legătură cu frauda bancară. Acesta se află în libertate, până la pronunțarea unei sentințe definitive. De fiecare dată, primarul de Orhei se declara nevinovat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!