Instanța a refuzat să primească cererea de chemare în judecată a partidului Casa Noastră și Fundației pentru apărarea drepturilor omului „Freedom Moldova” prin care s-a cerut anularea certificatelor de integritate lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Potrivit încheierii de judecată emisă la 21 ianuarie, cererea a fost refuzată pentru că „certificatul de integritate nu constituie un act administrativ”.

„Judecătorul conchide că pretențiile reclamanților privind anularea certificatelor de integritate nu urmează a fi soluționate în instanța de judecată, or conform prevederilor art. 2, 3 din Legea contenciosului administrativ, certificatele de integritate nu constituie act administrativ. Respectiv instanța de judecată consideră necesar a refuza în primirea cererii de chemare în judecată depusă de PP Casa Noastră și Fundația pentru protecția drepturilor omului „Freedom Moldova” împotriva Autorității Naționale de Integritate, intervienient accesoriu Comisia Electorală Centrală privind anularea certificatelor de integritate”, se spune în încheierea semnată de judecătorul Victor Sîrbu.

Potrivit lui Grigore Petrenco, acesta este al doilea refuz al instanței de judecată, prima dată motivul fiind că nu au așteptat răspunsul ANI la cererea prealabilă. Despre acest lucru, Petrenco a scris pe pagina sa de facebook.

Încheierea este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani).

Precizăm că în cererea de chemare în judecată, cei doi reclamanți au spus că „prin actul emis de Autoritatea Națională de Integritate a fost constatată integritatea ambilor candidați și confirmă posibilitatea lor de a candida pentru ocuparea funcției publice – deputat în Parlament. Considerăm actul sus-menționat ilegal în fond, fapt ce generează nulitatea lui”, se spune în cererea de chemare în judecată. Potrivit autorilor, atât Șor, cât și Plahotniuc au ocupat anterior funcțiile publice și au fost înlăturați din funcțiile ocupate pentru motive de corupție, încălcarea Constituției și a legilor R. Moldova. Detalii AICI.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!