Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat, care în prezent se află în detenție, i-a expediat o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Potrivit avocatului fostului prim-ministru Victor Munteanu, în scrisoare Vlad Filat îl informează pe oficialul european despre dosarul său și își expune opinia sa privitoare la starea lucrurilor în domeniul justiției din Republica Moldova.

„Pentru prima dată de la reținerea sa, Vlad Filat i-a adus la cunoștință Secretarului General al Consiliului Europei despre încălcările prevederilor Convenției europene a drepturilor omului în privința sa, informându-l despre multiplele încălcări în cadrul procesului său, în particular, ridicarea imunității de către Parlamentul Republicii Moldova, contrar prevederilor legale, judecarea cauzei în ședință închisă, refuzul admiterii cererilor de audiere a martorilor apărării, refuzul efectuării expertizei financiare precum și revocarea mandatului său de deputat înaintea deciziei irevocabile a Curții Supreme de Justiție, etc. Toate acestea, dar și alte încălcări au dus la faptul că mai multe organisme internaționale au calificat procesul său ca fiind motivat politic”, a comentat avocatul Victor Munteanu.

De asemenea, Filat l-a informat pe Jagland și despre noul dosar intentat în privința sa, care, din spusele acestuia, are la bază aceleași fapte reținute în prima cauză penal. Ex-premierul a spus că dosarul dat va fi folosit în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

Potrivit avocatului Munteanu, în răspunsul său, recepționat pe 17 ianuarie 2019, secretarul general al Consiliului Europei „i-a dat asigurări că a luat notă cu mare atenție despre preocupările cu privire la situația din Republica Moldova”.

„Thorbjørn Jagland a ținut să-l reasigure pe Vlad Filat despre faptul că acesta urmărește cu regularitate și foarte îndeaproape evoluțiile privind drepturile omului, democrația și preemțiunea dreptului în Republica Moldova. În acest sens, Secretarul General a menționat că recepționează permanent rapoarte de la diferite entități ale Consiliului Europei, care continuă să fie alerte în ceea ce privește respectarea de către autorități a valorilor și principiilor acestei organizații, în particular înaintea viitoarelor alegeri parlamentare”, a comentat Victor Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Procurorii anticorupție au anunțat despre expedierea în instanța de judecată a celui de-al doilea dosar penal, intentat pe numele lui Vlad Filat, acum două săptămâni. Acesta este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Vlad Filat a fost condamnat la data de 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!