Un grup de persoane, printre care angajați din penitenciare, foști deținuți și rude ale acestora, ar fi organizat o schemă criminală prin care estorcau bani de la deținuți, spunându-le că ar putea să-i scoată mai devreme din închisoare. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au reținut cinci persoane suspecte pe acest caz.

Bănuiții le spuneau deținuților sau condamnaților că pot influența persoane publice din cadrul instanțelor de judecată, ca acestea să pronunțe pedepse mai blânde sau să-i elibereze din detenție înainte de termen.

Potrivit materialelor urmăririi penale, capul grupului s-a dovedit a fi un fost deţinut care, având autoritate în mediul condamnaţilor.

„Într-un caz, bănuitul ar fi cerut şi primit 4600 de euro de la un deţinut pentru a influenţa decizia judecătorului cu privire la eliberarea acestuia înainte de termen din penitenciar. Astfel, o parte din bani au ajuns la destinatar prin virament bancar, iar alta – prin intermediul unei persoane de încredere. În acelaşi caz, în vizor a intrat şi un şef de sector din cadrul unui penitenciar, care s-a întâlnit cu principalul suspect pe teritoriul unei benzinării. În timpul discuţiei, angajatul închisorii i-ar fi promis bănuitului că poate influenţa membrii Comisiei penitenciarului şi că îi poate convinge să includă în lista deţinuţilor pasibili de eliberare înainte de termen, mai mulţi condamnaţi, inclusiv pe cei care urmau să fie favorizaţi”, informează serviciul de presă al CNA.

Tot potrivit CNA, într-un alt caz, acelaşi organizator ar fi pretins în jur de 2000 de euro de la sora unui condamnat – sumă pe care a primit-o în urma unei întâlniri, care a avut loc în toamna anului 2018 pe teritoriul gării auto din Orhei. Această sumă ar fi fost destinată diferitor persoane publice care urmau să ia decizii în interesul deţinutului.

Astăzi ofiţerii CNA, împreună cu procurorii anticorupţie, au desfăşurat percheziţii pe adresele de domiciliu ale mai multor suspecţi, în automobilele lor, dar şi în sediul unui penitenciar, după care au reținut cinci suspecți. Aceștia au fost escortați la CNA pentru audieri şi înaintarea bănuielii. Printre ele se numără şeful de sector al unui penitenciar din ţară, doi foşti deţinuţi, ruda unui condamnat şi un om de afaceri. Faptele lor sunt cercetate în cadrul unor cauze, pornite pe faptul comiterii infracţiunilor de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.

Bănuiţii urmează să fie plasaţi în izolator pentru 72 de ore.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!