Membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat astăzi semnarea unui precontract privind cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC „Moldindconbank” S.A. Pachetul de 63,89% din acțiunile nou-emise va fi cumpărat de către Agenția Proprietății Publice (APP), la un preț de peste 760 milioane de lei, iar ulterior, va fi vândut investitorului din Bulgaria.

„După procurarea pachetului de acțiuni a băncii comerciale, APP îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. În același timp, vor fi asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației”, explică reprezentanții Executivului.

Guvernul susține că decizia de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale BC „Moldindconbank” S.A. va contribui la menținerea stabilității băncii, va facilita realizarea tranzacției cu potențialii investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar. Reprezentanții Guvernului fac referire la o procedură similară, aplicată în anul 2018, în cazul unui pachet de acțiuni al Moldova-Agroindbank.

„Este încă un pas spre întoarcerea miliardului, această sumă va merge către întoarcere creditului de urgență”, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul ședinței de la Guvern.

Potrivit Bancii Naționale a Moldovei (BNM), investitorul din Bulgaria este „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!