/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Peste patru mii de cazuri de violență asupra copiilor, înregistrate în Moldova, în ultimele luni. Jumătate dintre acestea sunt cazuri de violență fizică

30 ianuarie 2019, ora 09:32

Peste 4500 de copii au fost victime ale violenței în primul semestru al anului de învățământ 2018-2019. Jumătate dintre aceștia au fost abuzați fizic, iar peste o mie dintre ei, abuzați emoțional, potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

Conform datelor MECC,  în I semestru al anului de studii 2018-2019, angajații din sistemul educațional au raportat 4515 cazuri de violență asupra copilului care au avut loc în familie, școală sau în alte locuri şi servicii din comunitate: 2156 de cazuri se referă la violența fizică, alte 1163 – la violența emoțională, iar 1128 – la neglijare.

De asemenea, au fost semnalate 46 de cazuri de exploatare prin muncă și 22 de cazuri suspecte de abuz sexual. În aceeași perioadă, 698 de cazuri au fost referite organelor cu atribuții în protecția drepturilor copilului, fiind suspectate sau identificate drept cazuri grave de abuz.

Reprezentanții ministerului spun că întreprind măsuri pentru a combate fenomenul violenței asupra copiilor. Aceștia fac referire la reconceptualizarea disciplinelor Educație pentru societate: „Curricula ambelor discipline școlare conțin mai multe unități de învățare referitoare la recunoașterea, prevenirea și combaterea violenței, inclusiv a bullying-ului (intimidări, înjosiri și hărțuieli sistematice)”. De asemenea, potrivit MECC, sunt desfășurate periodic formări și seminare la nivel național pentru cadrele didactice care predau aceste ore.

Astăzi, 30 ianuarie, în mai multe state din lume, inclusiv în Republica Moldova, este marcată Ziua Internaţională a nonviolenţei în şcoală.

„Violenţa, sub orice formă, nu trebuie să se regăsească în spaţiul educațional, iar problema violenţei trebuie să devină o temă de reflecţie și atitudine pentru toţi”, este mesajul transmis de MECC, în acest context.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram