Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) va convoca astăzi partenerii din formatul de negocieri 5+2 cu privire la cazul din localitatea Varnița, potrivit declarațiilor ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi, făcute aseară la emisiunea Fabrika de la Publika TV, citat de IPN.

Tot astăzi, reprezentantul Republicii Moldova la OSCE, Victor Osipov, va prezenta o declarație în cadrul Consiliului permanent al OSCE, la Viena. „Și în acest mod va fi oportun și pentru parteneri să se expună vizavi de aceste acțiuni și, pe de o parte, să-și expună îngrijorările, pe de altă parte, să încurajeze, inclusiv Federația Rusă, să nu admită astfel de acțiuni”, a declarat Tudor Ulianovschi la emisiunea „Fabrika” de la postul Publika TV, potrivit sursei citate.

Ministrul spune că localitatea Varnița reprezintă teritoriu al Republica Moldova și acest lucru este clar, internațional recunoscut. Tudor Ulianovschi mai spune că nu ar dori să vadă în șirul de acțiuni niște tentative de provocare în ajunul alegerilor. „Vom acționa prompt, pragmatic și în colaborare cu partenerii internațional”, a declarat ministrul.

Pe 25 ianuarie, liderul de la Tiraspol a semnat o așa-numită decizie în care se menționează precum că satul Varnița s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca.

Ulterior, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să sesizeze reprezentanții mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană în legătură cu unele abordări provocatoare întreprinse recent de către așa-numitele structuri din regiunea transnistreană în privința satului Varnița.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!