/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Lecție de sortare a gunoiului. Într-un liceu din Capitală au fost instalate pubele speciale pentru sortarea deșeurilor

missing
31 ianuarie 2019, ora 19:36

Pentru a dezvolta spiritul civic al elevilor, în liceul Aristotel din Capitală au fost instalate mai multe lăzi de gunoi pentru sortarea deșeurilor. Aici, copiii aruncă hârtia sau plasticul și spun că respectă cu strictețe regulile. Spre exemplu, pentru a fi reciclată, hârtia trebuie să fie uscată și curată, iar sticlele – presate.

Toți colegii când am implementat acest proiect în școală au fost foarte receptivi. Mai greu se respectă regulile, dar cu timpul au înțeles că bine ne facem tot nouă, tot planetei pe care trăim și care ne dă atât de mult”, Adriana Bătrâncea, elevă în clasa a X-a.

Entuziasmați de proiect sunt și profesorii. Aceștia însă povestesc că sortarea deșeurilor nu e deloc ușoară și necesită multă atenție.

Aș minți dacă aș zice că e simplu. Nu e simplu deloc. Din prima încercare am văzut că lumea nu prea înțelege cum corect să sortăm plasticul și hârtia. Am mai prelungit perioada asta de informare. După care a doua, a treia săptămână deja era mai bine”, Ala Craveț, profesoară de geografie.

Pentru a contribui la înverzirea sectorului, în școală a fost creat departamentul ecologiei. În cadrul acestuia, elevii regulat curăță parcurile din zonă și plantează copaci, iar acum sortarea gunoiului poate deveni și o sursă de venit.

Noi îmbunătățim starea ecologică a mediului, starea ecologică a liceului nostru și putem să facem bani în urma reciclării hârtiei și plasticului, pentru că fiecare kilogram de plastic sau hârtie nouă ni se oferă o anumită sumă de bani”, Adrian Coroi, elev în clasa a XI-a.

Acest liceu, dar și alte nouă au fost alese în cadrul unui concurs organizat de mișcarea „Hai, Moldova!”. Elevii urmează să sorteze deșeurile, iar un agent economic le va evacua și procesa gratuit.

În acest mod se minimalizează cantitatea de deșeuri care ajunge în gunoiști. În plus, nu doar că ajunge mai puțin deșeu de plastic, care este toxic atunci când ajunge la gunoiște, dar în afară de asta el capătă o a doua viață”, Cătălina Hasnaș, membră a echipei Hai, Moldova.

Și în unele parcuri din Chișinău au fost instalate tomberoane speciale pentru sortarea deșeurilor. Aproape toate, însă, sunt vandalizate.

„Acasă avem tot genul acesta de tomberoane și respectăm pentru că trebuie să păstrăm mediul”.

„Nu, din păcate. Nu am timp să mă ocup de așa ceva”.

„Eu chiar și biletele de la troleibuz le arunc undeva, nu le arunc jos”.

„Nu. Pentru că nu înțeleg asta”.

Cel mai des, oamenii sortează doar sticlele, iar de restul deșeurilor nu țin cont.

„Acasă nu că sunt student. Și gunoiștea e alături de cămin, nu mai sortăm noi… Adică ceea ce ține de sticle este aparte pentru sticle, ceea ce e restul menajer, în tomberonul mare”.

„Sticlele aparte le sortez. Iar restul – le las așa”.

Potrivit datelor Asociației pentru Reciclare a Deșeurilor, în Chișinău sunt instalate peste o mie de tomberoane pentru sortarea deșeurilor.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram