/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ #Politcheck cu Igor Boțan. PSRM: evoluția partidului, raportul financiar, relația cu președintele Dodon și promisiunile din electorală

missing
31 ianuarie 2019, ora 17:37

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) este o formațiune de stânga, fondată în anul 1997. Președinta PSRM este Zinaida Greceanîi. Ea a preluat conducerea formațiunii la sfârșitul anul 2016, când Igor Dodon a fost ales șef de stat. Acesta este numit însă, liderul neformal al partidului.

Pentru viitoarele alegeri parlamentare PSRM propune 54 de candidați pe circumscripția națională, capul listei fiind președinta Zinaida Greceanîi, și 51 de candidați pe circumscripțiile uninominale.

Alegerile din februarie vor fi cel de-al cincilea scrutin electoral parlamentar pentru PSRM, însă cel mai bun scor de până acum a fost obținut la alegerile din 2014, când formațiunea a acumulat circa 20% din sufragii.

Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, încrederea populației în acest partid a oscilat de la circa 10%, în 2014, până la circa 38%, în 2017. Datele ultimului BOP, din luna noiembrie 2018, arată că în PSRM are încredere aproximativ 30% din populație.

În 2018 PSRM a avut venituri de peste 17,5 milioane de lei. Dintre acestea, peste șapte milioane sunt subvenții de la stat, alte șase milioane s-au adunat din cotizațiile achitate de membrii de partid, iar circa patru milioane sunt donații.

De la începutul anului 2018 și până la finele acestuia PSRM a cheltuit circa 12 milioane de lei, dintre care 4,5 milioane au fost pentru presă și material promoționale.

Socialiștii promit, când vor ajunge la putere să  abroge legea privind recuperarea miliardului din contul cetățenilor și să-i pedepsească pe cei care au furat miliardul. De asemenea, socialiștii promit interzicerea unionismului și excluderea expresiei „minorități sexuale” din legea egalității șanselor. Pe lângă aceasta, PSRM se angajează să majoreze salarii și pensii:

Istoria Partidului socialiștilor pe care-l cunoaștem astăzi începe nu în anul 1997, când a fost constituit, ci 14 ani mai târziu, când formațiunea a fost reformată. Igor Dodon, pe atunci deputat în fracțiunea comuniștilor, și mână dreaptă a lui Vladimir Voronin, a părăsit PCRM în anul 2011, împreună cu deputatele Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc. 

Dodon și Greceanîi au aderat la PSRM, iar la finele aceluiași an, Igor Dodon a devenit președintele partidului.

La alegerile parlamentare din 2014 socialiștii au obținut 25 de mandate de deputat, fiind cea mai numeroasă fracțiune parlamentară. Unii analiști consideră că rezultatul bun obținut de PSRM la acel scrutin se datorează, într-o oarecare măsură, și faptului că din cursa electorală a fost scoasă formațiunea lui Renato Usatîi, Partidul Nostru, concurent al socialiștilor pe frontal de stânga.

La începutul anului 2015, socialiștii, în frunte cu Dodon, au protestat împotriva guvernării de atunci alături de cei din Partidul Nostru și Partitul Platforma DA. Ulterior însă, protestatarii lui Dodon și Usatîi s-au separat de cei ai lui Năstase și au instalat corturi cu protestatari în centrul capitalei, ca și cei de la Platforma DA.

În același an, PSRM a votat alături de restul fracțiunilor parlamentare cu excepția PLDM, ridicarea imunității fostului premier Vlad Filat, apoi, alături de comuniști, au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Streleț, care a fost votată cu numărul a 65 de deputați.

În 2016 liderul socialiștilor Igor Dodon a fost ales președinte al țării. Dodon a mizat în campania electorală în special pe mesaje despre credința ortodoxă, relațiile cu Rusia și familia tradițională. Tot în campanie a fost reanimată și știrea falsă despre imigranții sirieni care urmau să ajungă în Republica Moldova, în urma unei așa-zise înțelegeri a Maiei Sandu cu Angela Merkel. Știrea a fost mediatizată de presa afiliată Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat.

Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din turul doi, cu un scor de circa 52%. Iar în luna decembrie 2016, președintă a partidului a devenit Zinaida Greceanîi, pentru că legea nu-i permite șefului statului să fie membru de partid.

Totuși, Dodon, numit deja liderul neformal al PSRM, a continuat să conducă partidul din umbra. Acesta a participat la toate evenimentele de amploare a socialiștilor, unde a ținut și discursuri.

Deși s-au expus în repetate rânduri împotriva schimbării sistemului electoral, la începutul anului 2017 PSRM a votat, împreună cu PDM, trecerea la sistemul electoral mixt, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția.

În ultimii doi ani de când este președinte, Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcție de cinci ori, în urma decizilor Curții Constituționale, când a refuzat să promulge legi sau să semneze decrete de numiri în funcții. De fiecare dată funcția a fost preluată pentru câteva minute de președintele parlamentului, Andrian Candu.

Între timp, Igor Dodon s-a concentrat pe alte activități: a organizat marșul familiei tradiționale, festivalului căpșunii, a produs filme despre Ștefan cel Mare și a făcut deplasări prin Rusia, Turcia și pe Muntele Athos.

Acesta s-a plâns că președintele are atribuții limitate în a se implica în treburile statului, astfel, acum, socialiștii spun că dacă vor câștiga alegerile parlamentare, vor transforma Moldova în republică prezidențiale, iar președintele să poată numi Guvernul; procurorul general; șeful SIS-ului, președintele Curții constituționale și șeful CNA.

Pentru a vedea listele candidaților pe circumscripția națională și circumscripțiile uninominale, harta circumscripțiilor din țară și de peste hotare și a citi știrile la subiectul alegerilor parlamentare, accesați Alegeri.tv8.md.

Vezi și:

/VIDEO/ #Politcheck cu Igor Boțan. PCRM: Rezultatele la alegerile precedente, rating, de unde ia banii și pe ce-i cheltuie

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram