După întâlnirea cu Ghenadie Panciuc, candidatul Partidului Sor pe circumscripția Edineț, fiecare participant a plecat acasă și cu un suvenir. Ceasuri de perete. Mai mult, câțiva oameni ne-au spus că fost aduși cu microbuzele la eveniment. De partea cealaltă, Ghenadie Panciuc a declarat că ceasurile nu reprezintă mița electorală.

„De unde veniți dvs? – De la Alexeevca. Și ați venit tocmai aici? Da ce, mașina aduce. – Și ce v-au dat aici? Văd un ceas. – Nici nu m-am uitat. – V-au dat câte un cadou”

Oamenii însă s-au arătat deranjați de prezența echipei noastre de filmare.

„Cine v-a dat dreptul să ne controlați pe noi în geantă? – De ce strigați la mine? – De asta că nu sunteți în drept. – Unde scrie? – Eu îți spus. – Eu sunt în spațiu public, vă întreb pe dumneavostră. – De atâta că nu sunteți corecți”.

Alții au fost și mai supărați atunci când au fost întrebați de reporter la ce eveniment au participat.

„Dar unde ați fost? – Am fost în c … și mergeți sănătoși. Aici sunt tot aceea oameni care au fost”.

„Mânați caii. Spuneții lui Plahotniuc că îi mulțumesc. Ne-a dat 600 de lei. Nu îmblați așa i-a. Mânați caii. Măcar rușine nu a. Nu au soveste. Animale, doghitoase ce sunt ei”

Câțiva participanți nu au ezitat să-și verse amarul pe alte partide.

„Cât a fost kw/oră la Voronin? Și cărbuni au dat la toți. Dar acum? Am un lisapet și acela stricat. Și baba este bolnavă și nu dă lemne. Am o pensie de 600 de lei. Asta Partidul Democrat? Cu cât a ridicat Voronin pensia și cu cât au ridicat aceștia? Cu 4 lei?”

La rândul său, candidatul din partea Partidului Șor, Ghenadie Panciuc, a declarat că ceasurile de perete oferite nu sunt decât niște suvenire.

Numai ziar și sunt niște ceasuri pe care le-au arătat la televizor, la conferința de presă. Dar asta nu este mită electorală? Da de ce e mită? Acolo scrie partidul Șor. Este un suvenir pentru oameni. Și nu este mită electorală? Nu”, Ghenadie Panciuc, candidat Partidul Șor, circumscripția nr. 3 Edineț.

Conform Codului Electoral, mai exact, art. 38, alin 5, concurenţilor electorali li se interzice să ofere alegătorilor bani, să le distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare sau din alte acţiuni de binefacere. În circumscripţia uninominală nr. 3 Edineţ sau înregistrat nouă candidaţi. Este vorba despre Oleg Sîrbu de la PDM, Nicolai Melnic din partea PSRM, Ghenadie Panciuc de la Partidul „Şor”, Elena Panuş din partea „Partidul Nostru”, Alexandr Zui de la PCRM şi Dinu Plîngău de la Blocul electoral ACUM. S-au înscris în cursă pe această circumscripţie şi trei candidaţi independenţi: Anatolie Vengher, Alexandru Brenici şi Marin Livadaru.

Reporter: Dumitru Pelin

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!