Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) în urma unei decizii similare din partea SUA, potrivit Kremlinului. Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice.

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruşi să nu iniţieze discuţii privind dezarmarea cu Washingtonul. „Partenerii americani au declarat că îşi suspendă participarea la acord, atunci suspendăm şi noi”, a declarat Putin, în cadrul unei conferinţe televizate cu miniştrii de Externe şi ai Apărării, citat de Mediafax.

Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

Vladimir Putin a mai afirmat că Rusia „în mod constant a ridicat o întrebare cu privire la discuţiile substanţiale despre chestiunea dezarmării, în mod notabil, asupra tuturor aspectelor”.

„În ultimii ani, vedem că partenerii nu ne-au susţinut iniţiativele”, a completat el.

Preşedintele Putin a mai afirmat că Rusia nu-şi va majora bugetul militar pentru dezvoltarea de noi arme şi nu îşi va amplasa armele sale în Europa şi în alte regiuni, atât timp cât Statele Unite nu fac acest lucru.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că au încălcat Tratatul INF şi alte acorduri privind controlul armamentului, cum ar fi Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!