/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan. Mișcarea Populară Antimafie: Ce stă în spatele partidului și cu ce promisiuni vine în campania electorală

missing
02 februarie 2019, ora 17:15

Mişcarea Populară Antimafie a fost constituită la 6 martie 2011 şi înregistrată de Ministerul Justiţiei în același an, pe 18 aprilie. Formațiunea este un partid politic cu doctrină populară, care are la bază valorile morale ale creştinismului. De la înregistrare și până în prezent președintele partidului este Sergiu Mocanu. Formațiunea se poziționează ca una de dreapta.

Din informațiile prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC), Mișcarea Populară Antimafie are peste patru mii de membri în toată țara.

Partidul s-a înscris în cursa electorală cu 32 de candidați pe liste. În același timp, formațiunea nu a prezentat niciun candidat  pentru circumscripțiile uninominale.

La ultimele alegeri parlamentare din anul 2014, Mișcarea Populară Antimafie nu a acumulat numărul necesar de voturi, prin urmare nu a atins pragul electoral și nu a ajuns în legislativ. Atunci, partidul condus de Sergiu Mocanu a acumulat aproximativ 28 de mii de voturi sau 1,74 la sută din sufragii.

La capitolul încrederii cetățenilor în Mișcarea Populară Antimafie, potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP), în aprilie 2014, 2,3 la sută dintre cetățeni declarau că au foarte multă încredere în partidul lui Sergiu Mocanu. În luna noiembrie a aceluiași an numărul acestora a scăzut până la două procente, iar în 2016, doar 0,6 la sută au declarat că au foarte multă încredere în Mișcarea Populară Antimafie. În ultimul barometru din luna noiembrie 2018, partidul nu figurează.

Perioada: Foarte multă încredere:
Aprilie 2014 2.3%
Noiembrie 2014 2%
Aprilie 2016 0.6%

La capitolul finanțarea partidelor politice, ultimul raport prezentat de formațiune la Comisia Electorală Centrală, la 16 iulie 2018, arată că în primul semestru al anului trecut Mișcarea Populară Antimafie s-a întreținut doar din banii primiți de la stat. Partidul declară că aproximativ 212 mii de lei  i-a primit sub formă de subvenții din bugetul de stat. În același timp, formațiunea a scris în acea perioadă nu a primit nicio donație și că nimeni dintre membri nu a achitat cotizațiile.

Din suma totală, aproape 90 de mii de lei partidul a indicat că i-a cheltuit pentru personal. Circa 50 de mii mișcarea i-a redirecționat pentru întreținerea sediilor. Aproape 25 de mii au constituit cheltuielile pentru presă și materiale promoționale și aproximativ 1300 de lei au fost cheltuiți pentru birotică și comisioane bancare.

CHELTUIELILE MIȘCĂRII POPULARE ANTIMAFIE  ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 2018:

  • Cheltuieli de personal: 88.568,40 de LEI;
  • Cheltuieli pentru întreținerea sediilor: 48.560,48 de LEI;
  • Presă și materiale promoționale: 24.595, 07  de LEI;
  • Birotică și comision bancar: 1.294,41 de LEI.

Cât despre participarea la alegerile Parlamentare, în octombrie 2018 liderii Mișcării Populare Antimafie declarau că alegerile sunt compromise și că ar putea să nu participe în cursa electorală și au chemat opoziția la un dialog pentru un posibil boicot general al scrutinului.

Cu toate acestea, partidul condus de Sergiu Mocanu s-a înscris totuși în cursa electorală, iar la 3 ianuarie echipa formațiunii deja făcea declarații din sediul CEC-ului.

În programul partidului numit „Republica Unirii” formațiunea îți ia câteva angajamente.

La capitolul Justiției ei declară că: întreg corpul judecătoresc și cel al procuraturii va fi disponibilizat și va fi supus unei lustrații generale;

La capitolul educației: statul va aloca câte șaisprezece la sută anual din Produsul Intern Brut domeniului Educației;

Despre economie: statul se va retrage în decurs de doi ani din majoritatea sectoarelor economiei naționale prin licitarea, în bază de concursuri investiționale internaționale, a Sectorului Energetic și a Infrastructurii Comunicațiilor.

Vedeți listele candidaților Mișcării Populare Antimafie la alegerile parlamentare din 2019 pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram