La 25 ianuarie, oficial, a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2018. Cei mai importanţi actori politici s-au lansat în competiţie nu doar cu promisiuni, dar şi cu cheltuieli de milioane de lei.

Cine oferă mai mult?

Topul partidelor cu cele mai mari venituri acumulate în prima săptămână a electoralei este deschis de Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM). În visteria acestora au ajuns 4,6 milioane de lei, bani care constituie veniturile formațiunii acumulate anul trecul din cotizații sau donații, scrie Ziarul de Gardă.

Lista continuă cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), care a înregistrat venituri de 3 590 000 de lei. Cea mai mare parte din sursele financiare, mai exact 3,5 milioane de lei,  sunt bani din visteria PDM acumulați anul trecut, iar alţi 90 de mii au fost donaţi de trei membri ai PDM: Igor Vremea, deputat PDM; Svetlana Rotundu, preşedinta raionului Şoldăneşti şi Svetlana Rusu, vice-preşedinta organizaţiei raionale Floreşti a PDM şi directoarea Centrului Medicilor de familie Floreşti. Fiecare dintre cei trei a donat câte 30 de mii de lei.

În prima săptămână de campanie, Partidul Politic „Şor” a avut venituri de 2,7 milioane de lei, banii provenind de la mai multe SRL-uri. Printre donatori se numără „DUFREMOL” SRL, condus de Ilona Şor, mama vitregă a lui Ilan Şor, care a oferit 623 mii de lei. Alt donator, „Aeroport Handling” SRL, a donat 695 mii de lei. Firma e condusă de Arcadie Ciochină, membru al consiliului de administrare al „Avia Invest” SRL – care a luat în concensiune Aeroportul Internaţional Chişinău. Câte 695 mii lei au oferit alte două SRL-uri: „CLEANING A.E” SRL şi „Aerofood” SRL.

Topul partidelor este continuat de Partidul Comuniştilor din R. Moldova, care a înregistrat venituri de 500 de mii de lei, sumă obţinută de partid din activitatea de administrare a proprietăţii sale.

O sumă aproape identică a declarat Blocul electoral ACUM – 455 mii de lei, bani oferiţi de 38 de donatori, sumele variind între 200 şi 20 mii de lei.

Cei mai puţini bani au fost declaraţi de Partidul Politic „Partidul Nostru” (PN), condus de Renato Usatîi. PN a înregistrat venituri de 102 mii de lei, partidul fiind singurul donator.

Preţul promisiunilor politice

Peste trei milioane de lei, PDM a cheltuit în prima zi de campanie pentru a-şi promova imaginea la tv, radio şi pe reţelele de socializare. Cei mai mulţi bani,1,8 milioane de lei, nu au fost decât transferaţi de democraţi dintr-un buzunar în altul, fiind plătiţi pentru publicitatea la televiziunile controlate direct şi prin intermediari de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc: PRIME TV – 745 mii lei, Canal 2 – 279 mii lei, Canal 3 – 279 mii lei, Publika TV – 372 mii lei şi CTC MEGA – 149 mii lei.

Alţi 155 mii lei au fost cheltuiţi pentru publicitate la posturile de televiziune NTV Moldova şi THT Exclusiv TV, ale deputatului socialist Corneliu Furculiţă. În aceeaşi listă intră mai multe posturi TV şi de Radio din diferite raioane ale R. Moldova.

Pentru servicii de promovare pe social media, PDM a plătit 81 mii de lei. Firma contractată a fost „Identic Studio” SRL, care aparţine lui Radu Balan, soţul Cristinei Balan, vicepreşedinta PDM, Ambasadoarea R. Moldova în SUA.

La rândul lor, socialiştii au cheltuit în prima zi de campanie peste 1,3 milioane de lei. La fel ca şi PDM, socialiştii au alocat cea mai mare parte a sumei pentru publicitate în mass-media afiliată partidului. Respectiv, posturile NTV Moldova şi THT Exclusiv TV, care aparţin deputatului socialist Corneliu Furculiţă, au fost plătite cu câte aproape 136 de mii de lei. Canalul Accent TV, beneficiar al căruia este omul de afaceri Vadim Ciubara, despre care presa a scris că a fost consilierului lui Igor Dodon când acesta se afla la şefia PSRM, s-a ales cu 13 591 de lei, iar ziarul „Socialiştii” va promova formaţiunea cu 375 de mii de lei.

O sumă importantă, de 122 mii de lei, a ajuns la postul public de televiziune, iar 124 mii de lei au fost plătiţi firmelor „Independent Media” SRL şi „Transcom-AG” SRL pentru publicitate stradală.

Partidul Şor s-a lansat în campanie cheltuind 2,4 milioane de lei pentru promovarea imaginii electorale. Peste 730 mii de lei au ajuns la postuirle tv afiliate PDM, iar 633 745 de lei – la postul public de televiziune. Banii rămaşi au fost împărţiţi pentru publicitatea în presa scrisă – 293 de mii de lei, pentru publicitatea radio – peste 236 mii de lei, pentru promovarea online – 250 mii de lei şi pentru posterer şi alte obiecte cu simbolica de partid – 231 mii de lei.

Partidul Comuniştilor din R. Moldova a făcut primele investiţii din campanie pentru publicitatea radio, achitând 132 mii de lei, şi pentru tipărirea materialelor promoţionale în valoare de 12 900 de lei şi pentru editarea ediţiei speciale a ziarului „Comunist” – 31 350 de mii de lei.

PN a început campania cu cheltuieli modeste, spre deosebire de celelalte formaţiuni. PN a investit 50 400 de lei pentru tipărirea ziaruluI partidului şi 6 600 de lei pentru articole promoţionale cu simbolica formaţiunii.

Blocul Platforma DA-PAS a utilizat primii bani electorali pentru achiziţionarea combustibilului, 100 de mii de lei, pentru închirieirea sălilor de evenimente în diferite localităţi, 12 562 de lei, şi locaţiunea în scop electoral a unor încăperi, 15 295 de lei. Deşi e promovat de anumite instituţii media, Blocul nu raportează cheltuieli efectuate în acest scop. Totodată, în raportul prezentat la CEC, Blocul Platforma DA-PAS susţine că a investit în publicitatea online 50 de mii de lei, iar în promovarea la radio – cinci mii de lei. Pentru standuri, banere, afişe şi corturi, candidatul a achitat 28 mii de lei, iar pentru afişe, cărţi de vizită şi postere – 25 850 mii de lei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!