Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul Jurnal TV împotriva deciziei instanțelor inferioare, care au obligat postul să difuzeze spoturile electorale ale Partidului Democrat (PD), privind referendumul consultativ, și a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. Reamintim că anterior, PD a dat în judecată Jurnal TV pentru că postul a refuzat să difuzeze spoturile respective pe 18 ianuarie 2019. Jurnal TV și-a motivat refuzul prin faptul că acestea conțineau publicitate electorală mascată pro-PD și că nu avea dreptul să difuzeze un astfel de conținut până la începerea oficială a campaniei electorale, scrie Media-Azi.

Astfel, după examinarea recursului Jurnal TV împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, din 31 ianuarie, care a menținut decizia primei instanțe, privind obligarea difuzării spoturilor PD, Curtea Supremă de Justiție a casat acea deciziei și a trimis dosarul spre rejudecare de către un alt complet de judecată al Curții de Apel.

CSJ a constatat că decizia Curții de Apel în cazul obligării postului TV de a difuza spoturile PD a fost adoptată cu încălcarea normelor de drept procedural. Din materialele cauzei lipsea procesul-verbal al şedinţei de judecată în prima instanţă. Astfel, potrivit magistraților CSJ, din decizia Curții de Apel nu este clar cum a fost stabilită poziția acesteia referitor la soluția primei instanțe, în condiţiile în care în dosar lipseşte procesul-verbal al şedinţei de judecată în prima instanţă. „Respectiv, se atestă că instanţa de apel a menţinut în vigoare o hotărâre judecătorească la adoptarea căreia este incert dacă a fost respectat principiul nemijlocirii şi oralităţii dezbaterilor judiciare, consemnat în articolul 25 din Codul de procedură civilă”, se menționează în decizia CSJ.

Din aceste considerente, CSJ a decis restituirea cauzei către Curtea de Apel în scopul rejudecării ei.

Dumitru Pavel, reprezentatul Jurnal TV, care a apărat interesele instituției media în judecată, a menționat în recurs că instanțele inferioare nici nu au apelat la specialiști, așa cum a solicitat, pentru a verifica dacă spoturile conțineau sau nu publicitate electorală mascată pentru PD.

Precizăm că Judecătoria Chișinău, prima instanță care a examinat contestația PD, pe 24 ianuarie curent, a obligat Jurnal TV să difuzeze spoturile PD, iar Curtea de Apel Chișinău, la care postul de televiziune a făcut recurs, a menținut în vigoare, pe 31 ianuarie, această decizie. Pe lângă obligația de a difuza spoturile respective, Jurnal TV mai trebuia să compenseze, pentru perioada de refuz, câte 2 minute de publicitate contra-plată pe zi, începând cu data de 18 ianuarie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!