/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Circumscripția 5 Glodeni: Unii au și casă, și masă, și venituri de milioane, alții, doar salariu. Profilurile celor opt candidați la funcția de deputat

missing
07 februarie 2019, ora 10:13

Primul candidat în buletinul de vot al circumscripției nr. 5 este reprezentantul PDM, Ion Leucă, președintele raionului Glodeni. Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, Ion Leucă a avut un salariu din funcția de președinte de raion de peste 316 mii de lei, iar soția sa care activează la un liceu din Glodeni un salariu de 275 de mii de lei.

Soții Leucă sunt proprietarii unui teren intravilan, o casă de locuit de 119 metri pătrați, un garaj și un apartament evaluat la aproape jumătate de milion de lei, precum și două automobile:o Toyota Corolla și un VW Touareg de 95 de mii de lei și 170 de mii de lei. Leucă mai deține un cont bancar cu 60 de mii de lei. Potrivit Moldova Curată, Ion Leucă este istoric de specialitate, însă nu a activat în acest domeniu. După serviciul militar, a lucrat inspector superior în cadrul Comisariatului raional de poliție Glodeni. O perioadă a deținut și funcția de șef al Secției Înmatriculare Transport și Calificarea Conducătorilor Auto din cadrul ÎS ”CRIS” Registru”, filiala Bălți.

Potrivit portalului Moldova Curată, după serviciul militar, Leucă a lucrat inspector superior în cadrul Comisariatului raional de poliție Glodeni. O perioadă a deținut și funcția de șef al Secției Înmatriculare Transport și Calificarea Conducătorilor Auto din cadrul ÎS „CRIS Registru”, filiala Bălți. Totodată, timp de zece ani a fost șef al Filialei Glodeni a Întreprinderii de stat “TUTUN-CTC.

Al doilea în buletinul de vot este candidatul PSRM, Alexandr Minizianov. Potrivit declarației de avere prezentate la CEC, în ultimii doi ani Minizianov a încasat un salariu de puțin peste cinci mii de lei, iar soția acestuia de 28 de mii de lei. Totodată, el declară că veniturile familiei au fost suplinite cu 20 de mii de lei din vânzarea unui bun și cu peste 286 de mii de lei din darea în arendă a unor spații.

Socialistul a indicat că deține cinci terenuri agricole și trei loturi intravilane, o casă de locuit de 135 de metri pătrați, un garaj și cinci spații comerciale. El deține două automobile: un Volkswagen Tiguan, fabricat și cumpărat în 2008 cu 29.170 de euro, și un Renault Megane, achiziționat în 2010 contra sumei de 7.200 de euro. Minizianov mai conduce prin mandat alte două automobile. În 2013 socialistul a contractat un credit în valoare de 1,3 milioane de lei, pe care trebuie să-l restituie timp de 10 ani, cu o rată a dobânzii de 13%.

Potrivit portalului Anticoruptie.md, Minizianov este consilier local la Primăria Glodeni și unul dintre cei mai generoși finanțatori ai Partidului Socialiștilor şi ai campaniei electorale a lui Igor Dodon. Minizianov a vărsat în buzunarul electoral al socialiștilor 107.400 de lei. Cu doi ani mai devreme, în 2014, în campania electorală pentru parlamentare, Minizianov a donat în bugetul electoral al PSRM 178.200 de lei. Valoarea acestei donații este surprinzătoare deoarece veniturile cumulate ale lui Minizianov în ultimii doi ani înainte de alegerile parlamentare au fost de 163.000 de lei. Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, Minizianov este fondatorul Întreprinderii Individuale Minizianov Plus specializată în comerț. În 2014, Alexandr Minizianov a fost pe locul 43 în lista candidaţilor socialiști la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Tot el este și proprietarul sediului socialiștilor de la Glodeni.

A treia în buletinul de vot este candidata Partidului Șor Irina Dvorjanscaia. Ea este administratoarea întreprinderii Î.I. “Ianiţa Dvorjanscaia” care se ocupă cu comerțul. Totodată, ea este președinta Organizației Teritoriale a Partidului Șor din Glodeni.

Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, Dvorjanscaia a avut un salariu de peste 70 de mii de lei, iar soțul său peste 118 mii de lei din activitatea – Dagator-Com SRL, care face comerț cu produse alimentare. Candidata a mai indicat o casă de locuit de 77 metri pătrați și un spațiu comercial. Dvorjanscaia mai spune că în 2002 și-a cumpărat un Mercedes, fabricat în 1992, cu 4.700 de lei.

Candidata PP Șor a mai indicat că este președinta Asociației Obștești „Comunitatea din Glodeni a persoanelor originare din Rusia”.

Candidata înaintată de Partidul Nostru, Stela Onuțu, este pe locul patru în buletinul de vot. Potrivit declarației de avere, singurul venit al acesteia în ultimii doi ani a fost salariul de peste 217 mii de lei și pensia alimentară a copilului de 32 de mii de lei. Onuțu susține că nu deține niciun teren, casă de locuit sau automobil.

Cu numărul cinci în buletinul de vot este candidatul independent Mihai Corj. El este avocat și Președinte al Asociației Obștești Institutul de Creaţie Legislativă „Lex Scripta”. În declarația de avere pentru anii 2017-2018, Mihai Corj a indicat venituri de peste 2,6 milioane de lei, două terenuri intravilane, două automobile: Mitsubishi Pajero și Cerbo. El mai dețin patru apartamente, cel mai are având suprafața de 257 de metri pătrați, toate sunt evaluate la câteva sute de mii de lei.

Corj indică că a contractat două împrumuturi, unul de 69 de mii de dolari în 1997 și unul de 50 de mii de euro în 2003, la ambele nu este indicat un termen la care acestea trebuie întoarse.

Al șaselea în buletinul de vot este candidatul PL – Ion Purice. El este vicedirector medical la Spitalul Clinic Municipal nr.4. În ultimii doi ani, Ion Purice a avut venituri de 260 de mii de lei din salariul. Anul trecut, Purice a devenit proprietarul unui Opel Meriva, fabricat în 2008, și cumpărat cu 60 de mii de lei. Tot în 2018, a luat un credit de 85 mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2023 cu o rată a dobânzii de 11,8%. Candidatul PL nu declară nicio locuință și nici terenuri.

Cu numărul șapte în buletinul de vot este candidata blocului ACUM Rodica Nemerenco. Aceasta este jurnalist și activează în calutate de producător TV la TV Prim. În ultimii doi ani, Nemerenco a avut un salariu de peste 156 de mii de lei și o pensie de urmaș de 14 mii de lei. Ea deține o casă de locuit nefinalizată, primită drept moștenire în 1993 și un apartament de 60 de metri pătrați, primit drept donație în 2018. Acesta este evaluat la 27 de mii de dolari.

Ultimul în buletinul de vot, este candidatul independent Nicolae Gorcea. De meserie inginer mecanic și politolog, acesta activează în funcția de director la SA Faur-Constructor, unde deține peste 86 de acțiuni. El mai este și consilier raional din partea PSRM în cadrul Consiliului Raional Glodeni.

În ultimii doi ani, Gorcea a raportat un salariu de 187 de mii de lei, soția acestuia a avut un salariu de 142 de mii de lei și o pensie de 77 de mii. Venitul familiei a mai fost suplinit și de 132 de mii de lei obținuți din darea în arendă a unor automobile. El a mai declarat patru terenuri, un apartament, o casă de locuit și două automobile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram