/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Acordarea indemnizațiilor lunare pentru copii, aprobată în prima lectură. Ghimpu: „E bine și frumos, dar, la ziua de azi, fără folos”

missing
07 februarie 2019, ora 16:24

Parlamentul a aprobat proiectul privind acordarea indemnizațiilor lunare pentru copii, în prima lectură. Nu a fost stabilită deocamdată mărimea acestor indemnizații. Astfel, dacă proiectul va fi adoptat și în lectură finală, de viitoarea componență a Parlamentului, modalitatea de plată a indemnizațiilor și mărimea lor va fi stabilită de Guvern.

Deputatul din opoziție, din fracțiunea PL Mihai Ghimpu, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că susține inițiativa, însă a întrebat, de ce autorii proiectului, democrații Valentina Stratan și Sergiu Sîrbu, nu au propus acest proiect mai înainte, când acesta putea fi adoptat în două lecturi, or, în prezent Parlamentul nu poate adopta legi organice.

La rândul ei, deputata Valentina Stratan a spus că a fost nevoie de a fi studiate posibilitățile financiare de implementare a acestui proiect și experiența țărilor vecine.

Potrivit lui Andrian Candu, președintele Parlamentului, costul acestui proiect este de circa 1,5 miliarde de lei pe an. Acesta susține că banii vor fi în buget, din contul încasărilor și a creșterii economice.

„Să vă ajute dumnezeu, numai nu știu dacă o să mai aveți majoritatea în Parlament, ceea ce cred eu că nu. E bine și frumos, dar, la ziua de azi, fără folos ceea ce faceți Dvs. Trebuia să facem când se vota în două lecturi sau când va fi următorul Parlament, dar asta e ca și cum ai cumpăra un bilet la tren, iar peste jumătate de an trenul e ruginit, iar șinele nu mai sunt. Asta e problema, că e campanie electorală”, a mai spus Ghimpu.

La rândul său, Andrian Candu a spus: „Din punct de vedere politic nu facem campanie electorală, acum în plenul Parlamentului, însă, din punct de vedere al protecției cetățenilor, este o măsură foarte importantă, luând în considerare că foarte multe state din regiune au asemenea proiecte, numai Republica Moldova nu a avut până acum”, a punctat Candu.

Conform reprezentanților Parlamentului, care fac referire la datele Biroului Național de Statistică, la finele anului 2018 în Republica Moldova locuiau 675 974 de copii.

Tot azi, parlamentarii au votat, tot în prima lectură, și proiectul de acordare a ajutoarelor financiare unice, în valoare de șase sute de lei, înainte de Paști, pentru pensionarii care au un venit lunar mai mic de două mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram