În preajma alegerilor, și satele arată altfel. Nu toate, desigur. Se schimbă la față mai ales localitățile de baștină ale politicienilor care luptă pentru a ajunge în noul Parlament. În satul liderului PD, Grozești, drumul a fost asfaltat, iar școala - renovată. La câțiva kilometri distanță, într-un alt sat timpul parcă a încremenit. Oamenii pleacă la muncă fie în Rusia, fie în Europa pentru a fi cât de cât în rând cu lumea.

Satul Odobești, la doar 10 kilometri de Nisporeni, pare uitat de lume. Ai zice că-i pustiu, dacă nu mai ieșea pe undeva fum prin hornuri. Puținii bărbați din sat, iarna lucrează la pădure. Așteaptă, însă, vremea caldă pentru a pleca la munci peste hotare.

„Ne ducem la Rusia, ne ducem la Europa. Unde ne chică, unde ne dă capica, acolo ne ducem. Că aici nu-i chip de trăit. Și-o pierdut încrederea în Guvern și de atâta fug oamenii din sat, că nu ie nimeni sama de Țara Moldovei”.

Alegerile, totuși, nu au ocolit acest sat mic, de doar 80 de locuitori. Bărbatul spune că au avut parte chiar și de un concert.

„O fost, ne-o făcut ziua satului de Sfânta Marie. Da, da, o fost domnul Plahotniuc. Decât făcea concertul cela, mai degrabă mai întreba care-i mai păcătos și mai ajuta cu câte ceva, sau dădea câte vreun metru de lemn pe iarnă la oameni. Că noi și singuri, acolo, punem câte o capică, care și ce putem, și făceam ziua satului. Nu mai rămâneam în urmă”.

Totuși, oamenii nu se preocupă prea mult de cine le sunt candidații. Nu mai au încredere în politicieni, spun ei.

„Cunoașteți pe cineva de aici, din lista asta? – Cunoaștem, iaca domnul Plahotniuc, Pavel…am uitat cum îi zice lui. Nu, nu, nu-i acela la care m-am gândit eu. Numai pe aiștea doi oameni îi cunosc din lista asta. Da nici nu mă interesează deam că…aiștea îs toți niște afaceriști, care fură și amăjesc oamenii, iaca și”.

„Da știți cine-s candidații? – Aista, cum îi zice…Plahotniuc și cu Dodon ori cu cine? Măi, nu-i cunosc. Când scria așa, te mai… – Dar așa, la față, pe niciunul? – Nu, parcă nu-i cunosc așa. -Despre referendum, știți? – Nu știu. Dacă noi din borta asta nu mai ieșim”.

„Toți spun multe, dar fapte sunt puține. Adică încă suntem pe gânduri, pe cine să alegem și ce să facem. Eu nici nu-s prea interesată de ei, pentru că oricum, ori să-i votezi, ori nu, totdeauna peste hotare mergi pentru un ban să-l faci și nu în țară”.

„Și acum de nevoie soțul îi plecat săracu și muncește pentru șase membri în familie. Eu personal, vă spun cinstit, la alegeri nu vreau să plec să votez, pentru că mie îmi pare rău că de câte ori am fost la alegeri, nu s-a făcut nicio dreptate”.

Mai grijulii, însă, politicienii se pare că au fost cu localitățile lor de baștină. La intrare în satul Grozești, de unde se trage candidatul democraților la Nisporeni, Vlad Plahotniuc, în vânt flutură 3 steaguri, iar drumul este asfaltat. Un afiș publicitar îl înfățișează pe liderul PD…printre oameni.

„Eu îi știu pe toți, dar as îl votez pe unul. Că toți înainte de alegeri promiteau că fac ceva și n-o făcut nimic. Da aicea măcar se vede că o făcut și asta-i treaba”.

„Ne facem crușe și seara și dimineața, că avem apă în ogradă, tăte șelea, bogdaproste lui Dumnezeu și lui Plahotniuc că, doamne! Avem un drum drept, nu era cu scurgere și veșnic aveam glod, ei da el ne-o aranjat. – Da când o făcut toate acestea? – Amu, anu ista. -Și dacă vin alegerile, știți ceilalți candidați?– Spuneți-ne neavoastre, noi de unde să-i știm? Noi nu-i știm, dacă as fie scriși pe hârtie, as vedem și noi pe cine as alegem. –Ia uitați-vă aici, pe aceste fotografii, pe cine recunoaște-ți? – Aista îi a nostru. Aista-i a nostru, da da”.

„Da cum, sunt mulți. – Cine? Ne dați câteva nume? – Plahotniuc este la noi.”

„Șap este Ciorici, mătincă, ei, mai țin minte câte oleacă. 0:17-0:22 – Da referendumul? – Ei, așela pe 29 ori amu mai înainte? Că nu prișep”.

Pe circumscripția nr. 17 Nisporeni, candidează cinci concurenți. Este vorba de liderul PD, Vlad Plahotniuc, socialistul Pavel Artamonov, reprezentantul blocului „ACUM” Ion Terguță, comunistul Mihail Ciorici și independentul Iurii Cărbune.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!