/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Profilurile candidaților pe circumscripția nr. 11: Unii au case, mașini și funcții înalte, iar alții nu declară nici acoperiș deasupra capului

missing
10 februarie 2019, ora 13:42

Pe circumscripția nr. 11, care cuprinde orașul Fălești, sunt înregistrați șase candidați pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Unii dintre ei, în special cei care au avut sau dețin în continuare funcții de conducere în instituții-cheie în stat, declară venituri mai mari, iar alții însă spun că trăiesc doar din salarii și nu declară nici măcar un acoperiș deasupra capului.

Prima în buletinul de vot este candidata Partidului Democrat, Iraida Bînzari, președintă a raionului Fălești. În declarația de avere, publicată pe site-ul Comisie Electorale Centrale, candidata menționează un venit din salariu de aproape 400 de mii de lei. Suplimentar, din pensie, Iraida Bînzari a mai adunat 164 de mii de lei în ultimii doi ani.

De asemenea, democrata declară două terenuri, ambele obținute în 2009, valoarea cărora este de câte aproape nouă mii de lei fiecare. Iraida Bînzari susține că mai deține în proprietate o casă de locuit cu suprafața de 118 metri pătrați valoarea căreia ajunge la aproape 100 de mii de lei. Candidata declară și o mașină de marcă Volkswagen Bora, anul fabricației 2000, cumpărat în 2007 cu 45 de mii de lei.

Iraida Bînzari a ajuns în atenția opiniei publice la începutul anului 2018, când portalul Moldova Curată a scris că, din banii Consiliului Raional Fălești, a fost reparat drumul până la casa președintei, situată în orașul Fălești. Acesta este singurul traseu local reparat cu bani din bugetul raional pe durata mandatului președintei. În acest scop au fost alocați peste 3 milioane de lei. În proiectul de reparații au intrat porțiuni de pe trei străzi, iar lucrările s-au efectuat în anii 2016 și 2017. Când a fost întrebată de ce porțiunea reparată nu se extinde mai departe de casa ei, Iraida Bînzari a răspuns că pentru mai mult nu au ajuns bani.

Următorul pe listă, numărul doi, este canidatul din partea Partidului Socialiștilor, Oleg Savva. Actualmente, este deputat din partea aceluiași partid în Parlament.

Oleg Savva a indicat pentru ultimii doi ani încasări de 322 de mii de lei din salariul său și al soției, dintre aceștia plăți compensatorii din cadrul Parlamentului au constituit 133 de mii. El a mai raportat un teren intravilan și o casă de locuit de 116 metri pătrați, valoarea căreia este de 57 de mii de lei, și o construcție auxiliară în valoare de aproape 20 de mii. Acestea din urmă le-a obținut printr-un contract de donație. De asemena, deputatul indică faptul că deține o cotă parte într-o companie de taxiuri, valoare de cumpărare a cotei părți fiind de 4590 de lei.

Oleg Savva a ajuns în atenția presei ca deputat care a acces în Parlament având venituri mai mult decât modeste. Asta nu l-a împiedicat însă „să-și ajute” partidul cu zeci de mii de lei, bani pe care i-ar fi primit el însuși drept donație, scrie portalul anticorupție.md. Pe parcursul ultimilor ani, Oleg Savva a sponsorizat constant partidul din care face parte, dar și campaniile electorale în care au fost implicați exponenți ai PSRM. În afară de cele 87.500 de lei cu care a contribuit în 2014 la alegerile parlamentare, Savva a scos din buzunar 74.700 de lei în 2016, în timpul campaniei electorale a președintelui Igor Dodon, și 53.900 de lei în cadrul campaniei electorale pentru referendumul privind revocarea primarului Dorin Chirtoacă din 2017. În 2015 el a vărsat în pușculița formațiunii politice 1.500 de lei, în 2016 – 5.000 de lei, iar în primul trimestru din 2018 – 27.100 de lei.

Pe lângă finanțarea partidului din care face parte, Oleg Savva ar fi fost implicat și în presupuse tentative de corupere a alegătorilor. Potrivit portalului 10tv.md, la sfârșitul lunii septembrie curent deputatul a fost surprins în timp ce descărca dintr-un camion produse alimentare, asta chiar dacă legislația interzice acordarea darurilor electorale.

Venituri ceva mai modeste declară Valeriu Muduc, candidat din partea Partidului Comuniștilor, care se regăsește în buletin cu numărul trei. Pentru funcțiile pe care le deține în Partidul Comuniștilor, în doi ani, a obținut aproape 90 de mii de lei. În 2018 a primit o indemnizație de 7452 de lei. Valeriu Muduc deține un teren de 0,1227 ha valoarea căruia nu este indicată și două clădiri de 24  și 63,9 de metri pătrați, la care, la fel, nu este indicat costul.

Între anii 2011 și 2015, Valeriu Muduc a ocupat funcția de președinte al raionului Fălești. În noiembrie 2014, Valeriu Muduc a aspirat şi la funcţia de deputat, fiind înscris în lista PCRM pe poziţia 43. Potrivit portalului Moldova Curată, Muduc a devenit primar după scrutinul din 5 iunie 2011, însă nu nu a stat mult timp în această poziţie. O lună mai târziu acesta a demisionat, venind în funcţia de preşedinte de raion. Urmare a demisiei acestuia, la 13 noiembrie 2011 în oraşul Făleşti au fost organizate alegeri noi, care au fost câştigate de Victor Zalevschi, colegul de partid al lui Muduc.

Următorul pe listă este candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Alexandr Severin, care este numărul patru în buletinul de vot. Alexandr Severin este profesor de educație fizică la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Făleşti. În această funcție, candidatul declară că în ultimii doi ani a obținut venituri de peste 234 de mii de lei. De semenea, el este ales local atât în Consiliul Orășenesc Fălești, cât și în Consiliul Raional Fălești, iar în aceste funcții a obținut indemnizații de peste 25 de mii de lei.

În declarația de avere, publicată pe cec.md, nu este indicat că Alexandr Severin ar deține în proprietate imobile și automobile.

Cu numărul cinci în buletin este candidatul din partea Partidului ȘOR, Alexandru Botnar. Candidatul este totodată și consilier, și șofer în Consiliul municipal Orhei. De asemenea, a deținut funcția de administrator al Magazinelor Sociale, proiect al Partidului ȘOR. În ultimii doi ani, în această funcție candidatul spune că a obținut aproape 74 de mii de lei. Din activitatea în partid Alexandru Botnar a obținut alte 11420 de lei, iar de la Primăria Orhei a primit 6500 de lei sub formă de indemnizații. Nici acest candidat nu declară că ar deține în proprietate imobile, terenuri și automobile.

Ultimul în buletinul de vot se regăsește candidatul blocului electoral ACUM DA PA, Vasili Tataru. Candidatul este profesor de limba și literatura română și limba franceză la Liceul Teoretic „Academia copiilor” din Chișinău. Din salariul de profesor, Vasili Tataru declară că a obținut, în doi ani, 154 de mii de lei. Alte 41 de mii de lei le-a obținut din activitatea didactică.  Alte venituri, bunuri imobile, terenuri și mașini candidatul ACUM nu declară.

Vasili Tataru a ajuns în atenția presei după ce a adresat mai multe scrisori publice către ministra educației, Monica Babuc. Ulterior, tânărul profesor a anunțat pe rețelele de socializare că a fost amenințat și hârțuit și i s-a cerut să demisioneze din sistem. În scrisoarea publică profesorul s-a plâns de faptul că profesorii sunt nevoiți să lucreze mai mult cu hârtiile decât cu elevii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram