Cetățeni din circumscripția nr. 12 orașul Sângerei vor trebui să facă alegerea între șase candidați. Unii dintre ei foarte cunoscuți în spațiul public, cu o experiență vastă și în politică, dar și în administrația publică locală, iar alții, practic, anonimi.

Buletinul de vot pentru circumscripției nr. 12 începe cu Gheorghe Brașovschi, candidat din partea Partidului Democrat. Gheorghe Brașovschi deține funcția de primar al orașului Sângerei. De profesie este agronom și deține titlul de master în administrație publică. Conform declarației de avere, din salariul de primar Gheorghe Brașovschi a obținut, în ultimii doi ani, venituri în sumă de 211 mii de lei. Soția acestuia, în aceeași perioadă, a obținut un salariu mai mare – peste 238 de mii de lei ca angajată la Centrul Medicilor de Familie din Sângerei. Cei doi soți, din darea în arendă a unor terenuri, au mai avut venituri de peste 10 mii de lei.

Candidatul mai declară 11 terenuri, majoritatea agricole, valoarea totală a cărora o declară puțin peste 56 de mii de lei. De asemenea, în proprietatea acestuia mai sunt două case – una din 1999 cu valoarea de 36 de mii de lei și una din 2015, valoarea declarată a căreia este de 400 de mii de lei. Gheorghe Brașovschi are o mașină de model Volvo XC-90 prețul indicat al căreia este de 210 mii de lei și o motocicletă te tip Viper 125 în valoare de 1500 de lei. Democratul deține o cotă parte din compania „Konstnordagro” de la care a obținut profit de 5400 de lei.

Potrivit portalului Moldova Curată, în timpul activității candidatului în funcția de primar în 2010, Curtea de Conturi a efectuat un audit și a identificat o serie de nereguli la Primăria Sângerei: ignorarea procedurilor legale de licitație publică, plăți neregulamentare la valorificarea mijloacelor pentru investiţii şi reparaţii capitale, iar unele cheltuieli legate de măsuri culturale implicau riscuri de fraudare. Curtea de Conturi a prezentat raportul în 2011, când Gheorghe Brașovschi părăsise deja funcția de primar.

În calitatea sa de deputat, Brașovschi a figurat în toamna anului 2013 printre cei 47 de deputați care au solicitat Guvernului repartizarea unui lot pentru construcția unui bloc locativ. Un metru pătrat într-o astfel de locuință ar fi costat 300 euro, pe când valoarea de piață a locuințelor în capitală era de 700 euro/m2. În martie 2014, această solicitare a devenit publică și a generat un scandal. Doar doi deputați, din PL, și-au anunțat retragerea de pe acea listă.

Gheorghe Brașovschi a candidat și la alegerile parlamentare din 2014 și a donat în fondul PDM 10 mii de lei. Și în 2017 a donat partidului 10 000 lei. În actuala campanie electorală Gheorghe Brașovschi nu a facut donații. Un raport al Curții de Conturi, dat publicității în 2016, în care este examinat anul bugetar 2015, scoate la iveală unele iregularități la capitolul amenajarea teritoriului la primăria Sângerei în sumă de 996,4 mii lei. Potrivit raportului,  cheltuielile nu sunt confirmate de indici cantitativi.

Numărul doi pe în buletinul de vot este candidatul Partidului Socialiștilor, Vasile Luca. Acesta este de profesie mecanic-constructor și deține funcția de director al companiei „Virtim-Lux”. În această funcție, candidatul spune că a obținut, în ultimii doi ani, venituri în sumă de peste 38 de mii de lei. Soția lui, care lucrează în aceeași companie, a obținut venituri de puțin peste 12 mii. Prin darea în locațiune a obținut venituri de aproape 70 de mii de lei. Indemnizație de consilier a primit în sumă de 11500 de lei.

De asemenea, socialistul declară trei terenuri agricole şi o casă de locuit cu o suprafaţă de 203,2 m.p. amplasată în oraşul Sângerei, procurată în 2006, estimată la suma de 289 231 lei. Tot în 2007, a achiziţionat trei spaţii comerciale, cu suprafaţa de 246 m. p; 108 m. p şi 51 m.p,  pentru care a achitat  suma de 921 440 lei. Aici îşi are sediul întreprinderea de taxi „Virtim-Lux” şi o spălătorie auto, pe care familia o dă în chirie. La compartimentul bunuri mobile candidatul indică şapte automobile: un Odaz 9370, anul fabricaţiei 1984, procurat în 2003, estimat la 10 000 lei; Volkswag Caravela, produs în 1992, procurat în 2011, estimat la 50 mii de lei; Mitsubishi Montero, produs în 2001, achiziţionat în 2017, estimat la suma de 36 mii lei; Kamaz 5410, fabricat în 1984, procurat în 2003, estimat la suma de 50 mii lei; un VAZ 21 01, produs în 1973, achiziţionat în 1996 cu suma de 7000 lei; Opel Kadett a. fabricaţiei 1987, achiziţionat în 1997, estimat la 12 mii lei şi un IFA1350, a. fabricaţiei1983, procurat în 1998, estimat la 20 mii lei.

În 2014 a aderat la PSRM. Este președintele organizației teritoriale a PSRM în raionul Sângerei. Potrivit portalului Moldova Curată, a candidat la funcţia de consilier orăşenesc pe poziţia trei la alegerile locale din vara anului 2015, dar nu a trecut pragul. În această funcţie a acces soţia sa, Tatiana Luca, ea fiind pe locul întâi în lista socialiştilor. În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016  Vasile Luca a donat partidului 5000 de lei. În anul 2018, potrivit registrului donaţiilor pentru primul semestru depus la CEC,  a donat PSRM 7000 lei, iar soţia sa, Tatiana Luca, a contribuit cu suma de 6500 lei.

Igor Țîbîrnă, candidat din partea Partidul ȘOR, cu numărul trei în buletin, este economist de profesie. Actualmente deține funcția de președinte al CT al Partidului ȘOR. Pentru ultimii doi ani, Igor Țîbîrnă declară venituri de mai puțin de 16 mii de lei. În același timp, potrivit Ziarului de Gardă, doar în cea de-a două săptămână a campaniei electorale, candidatul a cheltuit 9.583 lei pentru promovare.

Candidatul declară în proprietate 13 terenuri, însă nu indică valoarea acestora. De asemenea, susține că în 2017 a cumpărat o mașină de model Volkswagen, anul fabricației 2000, cu doar 5000 de lei.

Pe poziția a patra se regăsește candidatul comuniștilor, Viorel Neaga. Profesia lui este economist, magistru în științe politice și deține funcția de director comercial al companiei „Constilcard”. În declarația lui de avere este indicat faptul  Viorel Neaga, în anul 2017, a obținut din salariu un venit de 44 de mii de lei, iar soția acestuia – 126 de mii de lei. În 2018, însă, reiese că Viorel Neaga a trăit doar din veniturile soției pentru că la capitolul venituri a declarat 0 lei, iar soția lui – 172 de mii de lei.

În ultimii doi ani, comunistul a primit indemnizații de la Casa Națională de Asigurări Sociale în sumă de 27 de mii de lei. La capitolul mijloce de transport, candidatul declară că în 2017 a cumpărat o mașină de model Toyota, anul fabricației 2008, pentru care a plătit doar 10 mii de lei. De asemenea, deține cota de 100% din compania „Diamantis-Auto” valoarea declarată a căreia este de 5400 de lei.

Cu numărul cinci în buletin se regăsește candidatul blocului ACUM DA PAS, Oazu Nantoi. Este de profesie inginer-electrician și deține funcția de director de program în cadrul Insntitutului de Politici Publice. Între anii 2007 și 2009 a fost consilier în Consiliul Municipal Chişinău. Este membru-fondator al Asociaţiei pentru Politică Externă. În perioada 1991–1992 a fost şef de direcţie Analiză Politică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. În anii 1996–1998 a fost membru al Senatului Fundaţiei Soros din Moldova. În 1998 a fost şef de direcţie în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Coordonarea Politicii de Stat în localităţile din stânga Nistrului. Din 2000 şi până în prezent este director de programe în managementul conflictelor la Institutul de Politici Publice.

În declarația de avere, Oazu Nantoi spune că în ultimii doi ani a obținut venituri de 441 de mii de lei, fără salariul soției, care a fost de 115 mii de lei. De asemenea, cei doi soți declară alte venituri în sumă de 205 mii de lei, fără a indica din ce surse. Alte 8 mii de lei soția lui Oazu Nantoi le-a obținut din depuneri la instituții financiare.

Candidatul ACUM mai declară un teren de 7 ari valoarea căruia este estimată la 877 de lei și trei case costul total al cărora ajunge la 683 de mii de lei. De asemenea, Oazu Nantoi declară în proprietate un automobil Honda Civic, anul fabricației 1996, estimat la 40 de mii de lei și o mașină Ford Focus, fabricată în 2016, în sumă de 200 de mii de lei. Concurentul electoral declară și cinci plasamente bancare, trei dintre acestea în dolari – în total 37 526 de dolari, și două în euro – în total 10600 de euro.

De-a lungul timpului, Oazu Nantoi a fost membru al mai multor partide – Partidul Social Democrat, Partidul Comuniștilor, Partidul Democrat, Partidul Popular European din Moldova. A fost consilier în Consiliul Munciipal Chișinăi și a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Numele lui Oazu Nantoi figurează într-o investigație RISE legată de preluarea unor active importante ale întreprinderii de stat Aroma de către firma Euro-Alco, o afacere cu alcool pusă pe roate de familia fostului ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein. Potrivit investigației, Euro-Alco a fost fondată în anul 1995, cu denumirea Aroma-Plus – o întreprindere moldo-cipriotă creată printr-o hotărâre a Guvernului Sangheli. Firma cipriotă G.M.V. Co Ltd se angaja să contribuie la fondarea Aroma-Plus cu peste 70 mii de dolari, dar și cu utilaje moderne, în valoare de peste jumătate de milion de dolari. Lui Oazu Nantoi i s-a propus calitatea de reprezentant al firmei cipriote G.M.V. Co Ltd în tratativele pe care urma să le poarte cu Guvernul pentru a constitui întreprinderea mixtă moldo-cipriotă Aroma-Plus. După ce a înregistrat și a obținut licențele de care avea nevoie Aroma Plus, Nantoi a fost numit președintele consiliului de administrare al acestei întreprinderi, funcție pe care a deținut-o până în 1998.

Ultimul pe lista buletinului de vot este candidatul independent Ion Roșca. Despre acest candat, în spațiul public, apar cele mai puține informații din cei șase concurenți înscriși pentru circumscripția nr. 12. Ion Roșca deține funcția de șef al Centrului Metodic Raional din cadrul Direcției Educație din Sângerei. Pentru ultimii doi ani, Ion Roșca declară venituri în sumă de aproape 240 de mii de lei. A privatizat o clădire de 65 de metri pătrați valoarea indicată a căreia este de 30 de mii de lei. Candidatul nu declară că ar avea în proprietate terenuri și mașini.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!