/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Procuratura Generală investighează cazul piloților moldoveni ținuți în prizonierat. A fost deschis un dosar penal secret

missing
12 februarie 2019, ora 12:53

Procuratura Generală a deschis un dosar penal cu privire la piloții moldoveni, ținuți ca ostatici în Afganistan. Însă, potrivit oamenilor legii, materialele din acest dosar au fost secretizare, iar cercul de persoane implicate este strict limitat. Reprezentanții Procuraturii susțin că detalii de pe acest caz vor fi oferite doar când va fi finalizată ancheta. 

La această etapă putem doar menţiona că, au fost întreprinse activităţi fără precedent pentru organele de drept din Republica Moldova, unele din ele cu risc major. Pe întreaga perioadă a anchetei s-a ţinut cont şi de consultanţa colegilor din alte state cu practici avansate pentru astfel de situaţii”, se menționează într-un comunicat de la Procuratură.

Totodată, oamenii legii confirmă faptul că, în cadrul măsurilor întreprinse s-a constatat că s-a încercat zădărnicirea procesului de eliberare a prizonierilor: „Au fost mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversa procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje”, spun procurorii.

Procuratura susține că vor fi investigate și ultimele declaraţii expuse în spaţiul public, despre implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor.

„Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, un mare grad de profesionalism şi responsabilitate, toate acestea având un rol esenţial în asigurarea securităţii celor doi moldoveni care au fost ţinuţi ostatici.

„În acest context, menţionăm că unele informaţii vehiculate în spaţiul public zilele acestea de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă să pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită operaţiunile speciale, aflate în desfăşurare, având în vedre faptul că cele două persoane încă nu sunt în custodia autorităţilor Republicii Moldova şi în deplină siguranţă. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care prin acţiunile lor vor genera o turnură negativă în acest caz”, spun reprezentanții PG.

O delegație din Republica Moldova, de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), a mers ieri la Moscova, pentru a acorda asistența necesară revenirii acestora în țară. Din delegație fac parte: secretarul general de stat al MAEIE Mihail Căpățînă și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat Evgheni Vasiliev.

Despre eliberarea piloților moldoveni din prizonierat din Afganistan a anunțat ieri președintele Igor Dodon. Acesta a spus că va merge personal în Rusia să-i aducă acasă. Dodon a fost acuzat, ulterior, de Andrian Candu, președintele Parlamentului, de faptul că eliberarea piloților în campanie electorală a fost un fapt premeditat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram