Ianuarie 2019 a devenit luna cu cele mai multe întruniri publice declarate de către formațiunile politice înscrise în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În prima lună a anului 2019, partidele politice au notificat 130.654 de întruniri publice, față de 131.313 de întruniri declarate în ultimii 8 ani, la Chișinău. 

Potrivit Promo-LEX, numărul declarat de întruniri depășește de 6,4 ori cantitatea de întruniri notificate în anul 2018, constată Misiunea de Monitorizare a Întrunirilor Publice din cadrul Asociației „Promo-LEX”. Acesta fiind cel de-al cincilea raport de monitorizare a întrunirilor desfășurate în perioada 1 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019, în Republica Moldova.

Cele mai multe întruniri au fost declarate de:

  • Partidul Socialiștilor din Republica Moldova care printr-o singură declarație prealabilă a notificat desfășurarea a 117.962 de întruniri în 338 de locații din mun. Chișinău, în perioada 17 ianuarie – 31 decembrie 2019;
  • Blocul Electoral ACUM a depus 9 declarații privind organizarea a 12.418 de întruniri în 68 de locații;
  • Partidul Democrat din Moldova a declarat 268 de întruniri;
  • Reprezentanții Partidului Politic „Democrația Acasă” au notificat două întruniri;
  • Partidul Politic „Șor” și candidații independenți Călin Vieru și Artur Croitor – câte o întrunire publică.

În Raport mai sunt analizate situațiile dificile monitorizate la întrunirile publice dedicate lansării candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Iar în luna decembrie 2018 nu au fost desfășurate întruniri cu elemente ilegale și caracter agresiv.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!