Ambasada R. Moldova în SUA a venit cu câteva clarificări privind deschiderea unor secții de vot în incinta spațiilor cu destinație religioasă. Potrivit unui comunicat, aceste spații sunt gratuite, conforme pentru un proces electoral și au fost utilizate și în alte scrutine electorale.

În ceea ce privește utilizarea locațiilor cu destinație religioasă, vă rugăm să rețineți că, în majoritatea cazurilor, instituțiile religioase americane oferă locații în conformitate cu cerințele necesare pentru un proces electoral perfect și adecvat. În plus, astfel de facilități sunt oferite gratuit. Acesta este un precedent care a avut loc în toate alegerile moldovenești desfășurate pe teritoriul SUA până în prezent, ceea ce poate fi confirmat de înregistrările tuturor locațiilor utilizate anterior, disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale”, se spune în comunicatul Ambasadei.

Tot acolo se precizează, majoritatea secțiilor de votare au fost stabilite în baza acordurilor reciproce, facilitate în principal de aceiași membri ai diasporei locale care au ajutat ambasada în timpul alegerilor precedente.

În același timp, ambasada menționează că a fost informată despre multiple încercări de hărțuire a membrilor diasporei în procesul organizațional, precum și despre proprietarii/administratorii locațiilor de votare identificate. „Aceste acțiuni ar putea pune în pericol procesul electoral și ar putea limita posibilitățile de exercitare a dreptului de vot al cetățenilor moldoveni cu reședința în SUA”, se mai spune în comunicat.

Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în SUA vor fi deschise 12 secții de vot dintre care patru sunt amplasate în incinta unor biserici sau spații cu destinație religioasă. La alegerile prezidențiale din 2016, în SUA au fost deschise șapte secții de vot

Teritoriul SUA este arondat circumscripției 51, unde candidează 13 candidați: Ghenadie Moroșanu (PDM), Gaik Vartanean de la PSRM, Viorel Savva (candidat independent),Valeriu Ghilețchi (candidat indepdendent), Rodica Rusu, candidata Partidului „Șor”, urmată de candidații independenți Alexandrin Patron, Petru Neaga și Gheorghi Grozav. Pe locul nouă este candidatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, urmat de alți patru candidați independenți: Valentin Ganea, Oleg Bînzar, Roman Palancica și Ana Vasilachi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!