/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

ȘASE candidați vor duce bătălia electorală pe Circumscripția de la Călărași, printre aceștia, doi ex-miniștri. Ce averi declară concurenții

13 februarie 2019, ora 10:28

Alegătorii care locuiesc pe teritoriul circumscripției nr. 15 (Călărași) au de ales dintre șase candidați, înregistrați în cursa electorală. Printre aceștia este o singură femeie – Olga Vlasenco de la Partidul ȘOR (PP ȘOR). Niciunul dintre candidați nu este independent, toți fiind exponenți ai partidelor politice.

Primul în buletinul de vot va fi exponentul Partidului Democrat (PD) Nicolae Ciubuc, devenit recent ministru al Agriculturii, dar care este degrevat din funcție, în perioada campaniei electorale. Ciubuc are 39 de ani și de profesie este jurist.

Anterior, Nicolae Ciubuc a deținut funcția de director-adjunct și director interimar al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, a fost membru al Consiliului de administrație SA „Franzeluțaˮ; președinte al Consiliului de administrație ÎS „Moldagrotehˮ ș.a.

Potrivit jurnaliștilor din cadrul proiectului Moldova Curată, Ciubuc a făcut parte din PLDM, iar la alegerile locale din 2015 a devenit consilier raional la Nisporeni din partea acestui partid.

Aceeași sursă scrie că, în anul 2015, când Nicola Ciubuc era șef la AIPA, Comisia Națională de Integritate a efectuat un control al averii lui Nicolae Ciubuc, în privința căruia o persoană a depus sesizare, susținând că acesta nu și-ar fi declarat casa în care locuiește și mașina.  Potrivit actului de constatare al CNI, Ciubuc a explicat că, în lipsa unei locuințe proprii, trăiește din anul 2014 în casa cumnatului său, stabilit în Italia, asupra căreia are drept de posesie. Locuința se află în suburbia Durlești a capitalei. Nu a indicat-o în declarația pentru anul 2013 întrucât atunci încă nu o folosea. Despre mașină, Nicolae Ciubuc a declarat că a utilizat mai multe mașini, ale rudelor sau prietenilor săi, însă nu le-a declarat pentru că nu îi aparțin. De asemenea, în urma verificărilor, CNI a constatat că Nicolae Ciubuc nu a declarat cinci conturi bancare salariale, însă a clasat cazul, invocând ”lipsa încălcării intenționate”.

Potrivit declarației din acest an, depusă la CEC, în ultimii doi ani, candidatul PD a obținut peste 737 000 de lei din salarii și circa 28 000 de lei, în calitate de dividente de la SA Franzeluța. De asemenea, acesta declară și indemnizații în sumă de șapte mii de lei de la Consiliul Raional Nisporeni.

Ciubuc are un teren intravilan, care ar valora circa 154 500 de lei; o casă de locuit de 678 000 de lei sau aproximativ 35 000 de euro; un garaj și un alt tip de imobil, din categoria șase (n.r. alte bunuri imobiliare, inclusiv cele nefinalizate), care ar valora circa 40 000 de lei. Candidatul conduce un BMW 525, produs în anul 2006, a cărei valoare, potrivit declarației, este de 5000 de euro.

Nicolae Ciubuc mai are și două credite, unul, de 2000 de euro, iar altul, de 150 000 de lei.

Al doilea candidat în buletinul de vot va fi Ștefan Bolea, de la Partidul Socialiștilor (PSRM). Acesta are 58 de ani, de profesie este agricultor și deține funcția de președinte al unei gospodării țărănești.

Pentru ultimii doi ani, Bolea declară doar indemnizațiile primite în calitate de consilier local și raional, de circa 11 000 de lei, și pensia soției, de puțin peste 8000 de lei.

Candidatul socialist declară patru terenuri intravilane , care ar avea o valoare totală de 17 000 de lei; o casă de locuit, valoarea indicată a imobilului fiind de 100 000 de lei și două mașini: un Opel Astra, din anul 2000, care ar costa 9999 de lei, potrivit declarației de avere a candidatului, și o Dacia din anul 2016, care ar costa 6000 de euro.

Olga Vlasenco de la PP ȘOReste a treia candidată în buletinul de vot. Ea are 48 de ani, este contabilă de profesie și, în prezent, este angajată la SRL Biresat. Pentru ultimii doi ani, candidata declară un venit salarial de circa 142 000 de lei și atât. Vlasenco nu indică în declarații nici imobile, nici automobile, nici conturi bancare.

Igor Munteanu va fi candidatul cu cifra patru în buletin. Acesta este reprezentant al blocului ACUM DA PAS. Munteanu are 54 de ani, este specialist în politici publice, regionale și afaceri europene. În prezent, acesta activează la ASEM și IDIS.

Igor Munteanu a câștiga, împreună cu soția sa, peste 1,3 milioane de lei din salarii și onorarii, în ultimii doi ani de zile și circa 800 de euro, dobânzi de la depozite bancare.

Candidatul declară o casă de locuit, moștenită în 2011, și care ar costa 30 000 de lei (circa 1500 de euro) și un automobil de model Toyota Venza, din anul 2010, valoarea indicată al căruia este de 70 000 de lei sau circa 3600 de euro. Totodată, Munteanu mai are în folosință un automobil de marcă Ford, care ar avea o valoare de 40 000 de lei. Totodată, candidatul deține două cote părți la două întreprinderi care oferă consultanță în afaceri; într-o întreprindere 20%, iar în alta, circa 33%.

Iurie Chirinciuc este candidatul Partidului Liberal (PL) pe circumscripția aceasta. Candidatul are 58 de ani, este economist și, în prezent, deține funcția de manager la SRL Euroatlant. Chirinciuc a deținut anterior funcția de ministru al Transporturilor. Acum aproximativ doi ani, candidatul a fost condamnat penal în primă instanță pentru trafic de influență. Fostul ministru și-a recunoscut vina, iar în prezent, dosarul său se află pe rol la Curtea de Apel.

În ultimii doi ani, Iurie Chirinciuc a avut câștiguri salariale de 156 000 de lei circa 10 000 de roni, iar soția acestuia, a declară un salariu de circa 28 000 de roni. Cei doi soți au mai câștigat și divindende în sumă totală peste 5,8 milioane de lei și peste 355 000 de roni de la trei companii: Euroatlant SRL, Euromobilalux SRL și Moldacom Grup SRL (România). Familia a mai primit indemnizații un sumă de circa 2000 de roni pentru copii minori.

Chirinciuc declară trei terenuri valoarea cărora ar fi de circa 470 000 de RON și peste 437 de milioane de ROL (n.r. lei românești vechi). De asemenea, acesta indică în declarația de avere două apartamente: unul, cu valoarea de 1,4 milioane de lei, iar altul, cu valoarea de 105 de milioane ROL. De asemenea candidatul indică alte trei construcții de categoria șase.

Candidatul liberal mai declară un automobil de lux de marcă Lexus, produs în anul 2016, care ar costa aproape un milion de lei, sau circa 50 000 de euro și un cont bancar în România, pe care se află circa 26 000 de RON.

Iurie Chirinciuc deține cote părți de la 44% la 100% în cinci întreprinderi: Euromobila-Lux”S. A, Euroatlant SRL, Hinzunicom S.A., Moldacom Grup SRL și Eurofruct SRL.

Valeriu Sava , de la Partidul Comuniștilor (PCRM), este ultimul candidat care va apărea în buletinul de vot. Acesta are 61 de ani, este inginer mecanic și politolog și deține funcția de prim-secretar al CR Călărași al PCRM.

În ultimii doi ani Sava a avut câștiguri salariale de circa 132 000 de lei. El mai declară două terenuri agricole, în valoare de circa 6000 de lei; un apartament și o casă de locuit, valoarea indicată a ambelor imobile fiind de sub 300 000 de lei sau echivalentul a circa 15 000 de euro; și o mașină GAZ, din anul 1992, care, potrivit declarației ar valora trei mii de lei sau 150 de euro. Candidatul comunist deține și o firmă: Trans-Vit SRL, valoarea căreia este de tot de 3000 de lei.

Mai multe informații despre alegerile parlamentare din acest an găsiți pe Alegeri.tv8.md.

Vezi și:

Circumscripția 14 Telenești: Unii au 11 mașini, case de peste un milion de lei, iar alții declară imobil de 3 mii de lei. Cine sunt candidații

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram