/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

missing
15 februarie 2019, ora 16:06

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din data de 14 februarie Delegația Republicii Moldova și-a expus poziția asupra unor aspecte legate de respectarea regimului Zonei de Securitate.

În documentul adresat celorlalte componente ale Comisiei, delegația moldovenească a făcut apel către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a condamna acțiunile ilegale ale Tiraspolului care compromit securitatea în regiune.

Anterior, a fost demascată încercarea părții transnistrene de a modifica hotarele Zonei de Securitate, prezentînd drept „dovadă” o hartă falsificată.

Delegația Republicii Moldova a semnalat din nou instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri” de-a lungul liniei administrative (în total în jur de 22 posturi mobile sau fixe).

Deși amplasarea acestor structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992, delegația transnistreană afirmă că posturile „grănicerești” vor continua să funcționeze, declinându-și competența de a influența eliminarea acestora.

De asemenea, reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova delegați în CUC au adus la cunoștință evoluțiile înregistrate în activitatea grupului de lucru pentru problema posturilor, care s-a întrunit marți.

Totodată, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada de 6 – 12 februarie 2019.

Următoarea întrunire a Comisiei este preconizată pentru 21 februarie curent, la Bender.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram