/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Unii nu declară nici un acoperiș deasupra capului, iar alții achiziționează companii cu un leu. Candidații de pe circumscripția nr.17, Nisporeni

missing
15 februarie 2019, ora 11:15

Pe circumscripția nr. 17, care cuprinde orașul Nisporeni, sunt înregistrați cinci candidați pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Unii achiziționează companii cu un leu, declară venituri mai mari, iar alții însă spun că trăiesc doar din salarii și nu declară nici măcar un acoperiș deasupra capului.

Primul în buletinul de vot este președintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Controversatul politician și om de afaceri susține că, în perioada 2017-2018, a obținut dividende de peste 5 milioane de euro de la o companie la care nu a mai făcut referire până acum. El mai declară cărți care ar valora 11 milioane de lei sau un pian de 131 mii de euro, scrie zdg.md.

Cei mai mulți bani, 4,55 milioane de euro, 11,5 milioane de lei și 347,5 mii de USD i-au intrat în conturi de la compania “Vanguard International”, cu sediul în Abu Dhabi, la care Plahotniuc ar fi acționar.

Mai jos, în aceeași declarație depusă, Plahotniuc face referire la compania “Vangurad International”, dar, la mijloc, cel mai probabil, este o eroare lingvistică, politicianul referindu-se tot la compania “Vanguard International”, de la care a obținut dividende de milioane. “Vanguard International” este o companie renumită la nivel mondial care se ocupă cu comercializarea mai multor tipuri de produse, în special a fructelor și legumelor.

Plahotniuc susține că a mai primit 4,19 milioane de lei în calitate de “retur al capitalului social” de la compania pe care o declara și anterior, “Prime Management”, la care este fondator.

În perioada 2017-2018, Plahotniuc menționează că a vândut un automobil cu 999,9 mii de lei, dar și-a cumpărat, în schimb, 3 mașini noi, toate de marcă Mercedes: două Mercedes GLS 400 fabricate în 2018 și un Mercedes Benz 600 L, fabricat în 2016. Plahotniuc deține încă un automobil de același model, fabricat în 2009.

Din aceeași declarație aflăm că Vladimir Plahotniuc deține volume de cărți anticariat și universale din perioada 1994-2018, care ar valoara nu mai puțin de 11 milioane de lei. Totodată, acesta este proprietarul unui pian cu o valoare de 131 de mii de euro, dar și a altor patru bunuri mobile, care ar valora împreună aproape 700 de mii de euro. Denumirea acestora a fost blurată.

Plahotniuc își ține doar o parte din economii în bănci, la Victoriabank, Moldova-AgroindBank și Mobiasbancă acolo unde are puțin peste jumătate de milion de euro, peste 700 de mii de USD și aproximativ 170 de mii de lei. Din dobânzi a obținut 1800 de USD și 550 de euro.

Tot în perioada 2017-2018, Vladimir Plahotniuc susține că a primit 46,6 mii de franci elveției și 15 mii de USD de la companiile Douanes Clifford Chance și Transkapital în calitate de “retur servicii juridice”.

Următorul pe listă, numărul doi, este candidatul este din partea PSRM, Pavel Artamonov. Actualmente, este consilier local la PSRM. Acesta nu a indicat nici un venit pentru anul 2017, iar în 2018 candidatul a primit 2 800 de lei. Iar, soția acestuia a declarat pentru doi ani un venit de 70.711.

Pavel Artamonov a mai indicat că are două automobile: una de model Daewoo fabricat în 2010 și achiziționat în 2014 cu 95 500 de lei. A doua mașină a familiei este de marcă Renault cumpărat în 2016 cu 73 de mii de lei. Alte venituri, bunuri imobile și terenuri candidatul PSRM nu declară.

Venituri mai mari menționează Ion Terguță, candidat din partea Blocului Electoral ACUM Platforma DA și PAS, care se regăsește în buletin cu numărul trei. Pentru funcțiile pe care o are ca vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, în doi ani, a obținut aproape 686 de mii de lei, iar soția acestuia a declarat un venit de peste 643 de mii de lei. În 2007 a achiziționat un apartament cu 405 245 lei,  de 74 metri pătrați cu privatizare. De asemenea, candidatul mai are în proprietate și alte bunuri imobile, inclusiv cele nefinalizate cu o suprafață de 212 metri pătrați. Valoarea acestuia însă, nu este specificată.

Ion Terguță deține un automobil de model Honda C-RV fabricat în 2008, valoarea acestuia nu este specificată. De asemenea, familia Terguța, mai deține o altă mașină de marcă Toyota Auruis de 115 de mii de lei.

Candidatul pe circumscripția Nisporeni de profesie este jurnalist și economist. Potrivit moldovacurata.md, concurentul a fost ales vicepreședinte al PLDM în luna iulie 2018, după ce, din luna noiembrie 2017, a exercitat funcția de purtător de cuvânt al partidului, acestea fiind primele sale legături oficiale cu politica din Republica Moldova.

Următorul pe listă este candidatul PCRM, Mihail Ciorici, care este numărul patru în buletinul de vot. Mihail Ciorici este pensionar, iar de profesie acesta este inginer-tehnolog, economist. Candidatul declară că în ultimii doi ani a obținut venituri de peste 30 de mii de lei. De asemenea, soția acestuia a încasat circa 248 de mii de lei din venitul din pensie.

Potrivit declarației de avere de la CEC, concurentul are o casă de locuit dobândită în 1982, care valorează 115 240 de lei. Astfel, acesta mai are pe numele său o mașină de 3 800 euro și două companii. Una, cumpărată cu un leu, iar alta 1 050 de lei. Mihail Ciorici mai deține două conturi bancare cu un depozit de 200 de mii de lei și respectiv cu peste 20 de mii de lei.

Între 1998 și 2001 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, din partea fracțiunii PCRM. În 2009, Ziarul Timpul scria că firma D. Invest-Deservirea, condusă de către Mihail Ciorici, a vândut Casei Naționale de Asigurări Sociale 317 metri pătrați de spațiu comercial, la prețul de 3,9 milioane de lei, unul exagerat, în opinia experților citați de jurnaliști, potrivit Anticorupție.md.

Cu numărul cinci în buletin este candidatul independent Iurii Cărbune. Pentru anii 2017-2018 acesta indică un venit de peste 77 de mii de lei. Din activitatea de consilier candidatul a obținut 19 400 de lei, iar din indemnizații a primit un venit de circa 32 de mii de lei. Iurii Cărbune deține un două teren agricol de 11 175 mii de lei și peste 528 de mii de lei. De asemenea, acesta mai are două intravilane. Unuia dintre acesta nu este specificat prețul.

Candidatul de pe circumscripția 17, are trei apartamente de peste 12 mii de dolari, 382 de mii de lei și circa 319 de mii de lei și o casă de locuit, care a moștenit-o. Acesta mai deține două automobile. una de model Dacia Logan achiziționată cu 1 000 de euro, ia alta de marcă Kia Sportage de 12 mii de euro. Iurii Cărbune mai deține trei cote părți, care au fost cumpărate cu 5 400 de lei.

Potrivit Anticoruptie.md, Cărbune este ales local în cadrul Consiliului Orășenesc și în cadrul Consiliului Raional din Nisporeni. În 2015, a candidat din partea PLDM pentru funcția de primar al orașului Nisporeni, însă a obținut doar 17,02% din sufragii și nu a reușit să iasă în turul doi.

Mai multe informații despre alegerile parlamentare din acest an, inclusiv listele candidaților, găsiți pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram