Republica Moldova importă mărfuri de peste hotare de două ori mai mult decât exportă. Totuși, această tendință este în ușoară scădere în ultimii ani. Astfel, dacă în anul 2014 gradul de acoperire a importului cu export era de 44%, atunci în 2017 acesta a atins cifra de 50,2%. Balanța comercială rămâne -2,4 miliarde de dolari SUA.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2017 exporturile totale ale Republicii Moldova au fost în sumă de 2,4 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a mărfurilor moldovenești a mers în țările Uniunii Europene – în sumă de 1,5 miliarde de dolari, 462 de mii de dolari a constituit suma mărfurilor exportate în statele Comunitatea Statelor Independente și în sumă de 365 – spre alte state.

În același an, Republica Moldova a importat mărfuri în sumă de 4,8 miliarde de dolari. Aproape jumătate au fost făcute din țările UE – în sumă de 2,3 miliarde de dolari. Mărfuri în sumă de 1,2 miliarde au fost cumpărate din țările CSI și 1,2 miliarde – din alte țări.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!