Lucrările de construcție a conductei Ungheni – Chișinău au demarat astăzi. Aceasta este a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Gazoductul Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de km.

„Astăzi, facem, de fapt, un al doilea pas către securitatea și independența energetică. După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla. Țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor, fără a risca pericole. Și asta pentru că avem a doua sursă de alternativă”, a spus în acest context premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Potrivit reprezentanților Guvernului, realizarea celei de-a doua faze a proiectului presupune construirea conductei de transport gaze, a celor trei stații de predare a gazelor naturale și dotarea centrului de dirijare de la Ghidighici. Investițiile în proiect de ridică la 93 milioane de euro.

Lucrările vor fi efectuate de compania Transgaz, în termen de maxim 23 de luni. Totuși, reprezentanții companiei au spus că gazoductul ar putea fi finalizat în decurs de un an.

„România a fost, este și va rămâne cel mai ferm susținător al Republicii Moldova. Prin astfel de proiecte strategice urmărim realizarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spațiul european și ne dorim să contribuim la asigurarea unui nivel de viață mai bun pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova”, a declarat în acest context vicepremiera României Ana Birchall.

Conducta Iași-Ungheni a fost pusă în funcțiune în anul 2014.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!