/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Candidații sectorului Buiucani: Unul face donații mult mai mari decât veniturile, iar altul declară salariu de 6000 de lei anual

19 februarie 2019, ora 08:21

Pe circumscripția nr. 27, din care fac parte mai multe străzi din sectorul Buiucani și câteva din sectorul Râșcani al capitalei, candidează șase pretendenți la funcția de deputat. Unii dintre ei au declarat venituri mai mici decât donațiile făcute, iar alții susțin că trăiesc cu salariu de 6000 de lei anual. Alegătorii vor trebui să aleagă între doi deputați, doi consilieri municipali, un consultant la minister și președintele unei organizații teritoriale de partid. Care este istoria acestor candidați și cu ce averi pretind la funcția de deputat vedeți mai jos:

Buletinul de vot începe cu candidatul Partidului Democrat, Veaceslav Nedelea, de profesie istoric și jurist. În luna mai 2018, a devenit deputat PDM. În perioada 2016–2018 a fost administratorul Zonei Antreprenorialului Liber „Expo-Business-Chișinău. Veaceslav Nedelea a fost al 32-lea pe lista PDM la alegerile parlamentare din 2014.

Declarația de avere a candidatului arată că în funcția de administrator al ZEL, în ultimii doi ani, Veaceslav Nedelea, a obținut un venit de 891 de mii de lei, iar alte 203 mii – din activitatea în cadrul Direcției generale educație, tineret și sport, Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și Liceului Gheorghe Asachi. Pentru vânzarea unui teren pentru construcții a obținut aproape 423 de mii de lei, iar din vânzarea unui automobil de model Range Rover a obținut 63 de mii de euro.

Candidatul mai deține în proprietate patru terenuri intravilane valoarea totală a cărora este 357 de mii de lei. Nici la capitolul imobile Veaceslav Nedelea nu stă mai rău. Democratul declară un apartament de 131 de metri pătrați în valoare de 865 de mii și un apartament de 16 metri pătrați care costă 30 de mii de lei. Acesta mai deține și două garajuri în sumă de 12 mii de dolari. La capitolul mașini, pretendentul la funcția de deputat declară un automobil de model Range Rover în valoare de aproape 112 mii de euro, un autoturism de model Nisan Qashqai care costă 22 300 de euro și un MOTOS Byke valoarea căruia nu este indicată.

Potrivit portalului Moldova Curată, Veaceslav Nedelea a finanțat PDM în ultimii ani. El a donat 30 de mii de lei în 2010. În campania electorală din noiembrie 2014, Veaceslav Nedelea a contribuit cu suma de 10 mii de lei, iar soția sa cu alți 5 mii de lei. În perioada campaniei electorale, Veaceslav Nedelea și-a lansat și un site care-i poartă numele, nedelea.md. Conform informațiilor publice, site-ul a fost creat la data de 29 ianuarie 2019, la 5 zile după lansarea campaniei electorale. În raportul financiar al PDM pentru prima săptămână de campanie, nu există informații despre bani alocați pentru crearea unei platforme web.

Pe locul doi în buletin este candidatul Partidului Socialiștilor, Radu Mudreac, care este de profesie medic veterinar și jurist. Acesta a devenit deputat în noiembrie 2014. De atunci este și președinte al Comisiei mediu și dezvoltare regională. Până în 2014, candidatul a fost director la SRL „Gradioni”. Pentru anii 2017-2018, candidatul declară venituri în sumă de circa 342 de mii de lei, iar soția acestuia – 136 de mii. Din vânzarea a două bunuri imobile, Radu Mudreac a obținut 75 de mii de euro, iar din indemnizațiile pentru copii – 14 mii de lei. Tot în 2017 socialistul a devenit proprietarul unui teren intravilan pentru care a plătit 35 de mii de euro. Nici la capitolul case, candidatul nu stă rău – un apartament (165 de mii), o casă de locuit (978 de mii) și un garaj (52 de mii). Socialistul mai are o mașină de model Toyota Land Cruiser în valoare de 600 de mii de lei. Candiatul mai deține o cotă parte de 50% în compania „Gradioni” SRL.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Radu Mudreac este unul dintre deputații socialiști care deși este pro-rus, deține cetățenie română. Tot despre acest candidat portalul anticorupție.md a scris că a intrat în „Topul demnitarilor publici care au donat mai mult decât au câştigat” realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă. El se plasa pe locul patru în această listă, înregistrând o diferență de 167,906 de lei între veniturile declarate și donațiile făcute. În urma unui control efectuat de Comisia Națională de Integritate, s-a stabilit că, la 19 noiembrie 2014, SA Horus a încasat de la Mudreac Maia, soția deputatului, 840.950 de lei, pe când venitul familiei la această dată constituia doar 53.106 lei.

Cu numărul trei în listă se regăsește candidatul Partidului Politic „Șor”, Cristian Botnarenco, economist, consilier în Consiliul municipal Orhei. În declarația lui de avere, candidatul anunță că în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018 a avut un câștig salarial din activitățile desfășurate în cadrul partidului de aproape 13 mii de lei. La fel, a obținut 6500 de lei din indemnizații și 30 de mii – donație la ziua de naștere. Candidatul deține o cotă de participare de 100% în cadrul a două SRL-uri. Candidatul nu menționează că ar avea case sau mașini.

Pe locul patru în buletinul de vot este reprezentantul blocului electoral ACUM DA PAS, Vladimir Bolea. Istoric și jurist, candidatul mai este și președinte al Organizației Teritoriale Chișinău PAS și membru al Biroului Permanent Național PAS. Din 2012 și până în prezent acesta activează în calitate de instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Bolea mai este și fondator și director la „Holboca” SRL.

Declarația de avere a candidatului arată că în 2017-2018, din funcția de director al „Holboca” SRL, candidatul a obținut doar 33 de mii de lei. Alte 3800 – din activități științifice. Venituri mult mai mari declară soția acestuia – peste 222 de mii de lei. Din proces de divorț, candidatul s-a ales cu 20 de mii de euro, iar din chiria unui autoturism – familia Bolea a câștigat 240 de mii de lei. Candidatul mai deține un autoturism de model Honda pe care spune că a plătit doar 10 mii de lei. Reprezentantul ACUM mai declară că deține 100% din compania deschisă pe teritoriul României SC GFC „Holboaca” SRL.

Al cincilea în buletin este candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Caşu, care este de profesie politolog și deține actualmente funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău. Candiatul și-a făcut studiile superioare la Universitatea din Mississippi, or. Oxford, SUA, unde a urmat cursurile la masterat în ştiinţe politice, iar la Universitatea Syracuse din New York, SUA a făcut doctorantura în politologie fără susţinerea tezei. În anul 2015 s-a înscris în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Chișinău din partea PPPN, scrutin la care a obținut un scor de 4,87%.

În declarația de avere, prezentată la CEC, candidatul anunță venituri doar din indemnizații, în sumă de 35 de mii de lei. Totodată, soția acestuia, din activitatea la Ambasada Republicii Moldova la Viena, declară, pentru 2017-2018, salariu în sumă de 188 de mii de lei, iar din indemnizații – 422 de mii. Soții Cașu declară un apartament în valoare de  691 de mii de lei și cota parte dintr-un garaj. De asemenea, candiatul declară în proprietate o mașină de model KIA Sportage costul căreia este 21 de mii de euro.

Ultimul în buletinul de vot este candidatul Partidului Comuniștilor, Augustin Volconovici. Candidatul este de profesie inginer și în prezent este consultant principal al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. În martie 2018, ZdG scria că mai mulţi prieteni de-ai lui Augustin Volconovici au fost angajaţi la Universitatea Agrară de Stat în perioada în care tatăl său era rector al acestei instituţii.

Potrivit declarației de avere, comunistul a obținut, în ultimii doi ani, venituri în sumă de 450 de mii de lei, inclusiv indemnizații. Candidatul deține un apartament în valoare de 279 de lei și două autoturisme – Suzuki SX4 și Skoda Octavia – ambele în sumă de aproape 27 de mii de euro.

Lista tuturor candidaților la alegerile parlamentare din acest an o puteți consulta pe pagina Alegeri.tv8.md. Tot aici puteți depune o sesizare, dacă ați depistat o încălcare. 

Circumscripția nr. 24, Chișinău: Cine sunt cei cinci candidați care luptă pentru voturile locuitorilor din sectorul Botanica

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram