/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

RISE Moldova va acționa în judecată CEC pentru îngrădirea accesului la declarațiile de avere în original ale candidaților

missing
19 februarie 2019, ora 17:42

Directorul RISE Moldova Iurie Sanduță a comunicat pentru Media-azi.md că jurnaliștii s-au adresat la CEC pentru a obține mai multe informații despre candidați, deoarece s-au confruntat cu anumite dificultăți în procesul de documentare a investigațiilor lor și nu aveau răspunsuri la toate întrebările privind averile acestora. „În anumite declarații de venit ale unor lideri de partid apar informații precum că sunt conectați la niște firme străine, dar când am verificat, am observat că așa firme nu există în registrele companiilor din țările respective. Și atunci, ne-am zis că ar fi bine să consultăm la CEC declarațiile originale ale candidaților. Acesta a fost scopul de bază, pentru care am solicitat acces la date”, susține Iurie Sanduță.

Cererea de solicitare de informație a fost expediată la CEC pe 16 ianuarie 2019. În răspunsul către RISE, din 22 ianuarie, președinta CEC Alina Russu a menționat că accesul fizic la documentele originale poate fi oferit doar la sediul CEC, după semnarea unui acord de confidențialitate.

Pe 6 februarie 2019, jurnaliștii RISE Moldova au mers la CEC pentru a încheia acest acord. Aici însă li s-a spus că nu pot avea acces la declarațiile candidaților în varianta originală, deoarece acestea conțin date cu caracter personal. Președinta CEC le-a sugerat jurnaliștilor să se adreseze în instanța de judecată în acest caz. „Cumva ni s-a părut straniu că președinta CEC ne sugerează să ne adresăm în judecată, după ce inițial ne invitase să semnăm acordul de confidențialitate și să examinăm declarațiile de venit”, ne-a spus Iurie Sanduță.

În opinia sa, cazul pare inexplicabil, deoarece anul trecut, CEC a satisfăcut cererea RISE Moldova de a avea acces la listele persoanelor care au donat bani partidelor politice, iar prelucrarea acestor date a avut loc cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal. „Atunci am semnat la CEC un acord de confidențialitate și ne-a dat acces la date”, menționează Iurie Sanduță.

Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova are statut de operator de prelucrare a datelor, iar informațiile privind declarațiile de avere ale candidaților în alegeri sunt documente de interes public.

Precizăm că, într-un alt litigiu, cel al Centrului de Investigații Jurnalistice împotriva CEC, jurnaliștii au câştigat în instanţa de fond procesul de judecată iniţiat împotriva instituției de stat, care în campania electorală a limitat accesul jurnaliștilor la informații de interes public. Instanţa a constatat că Centrului i-a fost încălcat dreptul de acces la informaţiile solicitate: listele de subscripţie depuse de grupurile de iniţiativă pentru înregistrarea candidaţilor şi rapoartele financiare ale concurenţilor electorali. În acel caz, magistraţii au obligat CEC să furnizeze datele la care jurnaliştii CIJM au cerut acces.

CEC a publicat primele declarații de avere ale concurenților electorali la începutul lunii ianuarie, însă la puțin timp după aceasta a blocat accesul utilizatorilor la ele pe motiv că au fost unele date neprelucrate. Ulterior, accesul a fost deblocat, însă unele informații care au fost disponibile în unele declarații după prima publicare, deja nu au mai putut fi văzute ulterior.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram