/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Unii au salarii de șapte mii de euro lunar, iar alții declară un venit de două mii de lei. Candidații de pe circumscripția nr.23, Chișinău

missing
19 februarie 2019, ora 11:26

Din circumscripția nr. 23, Chișinău candidații indică venituri de peste trei milioane de lei, mașini și apartamente, iar alții au un venit de două mii de lei lunar. Pe această circumscripție și-au înaintat candidaturile cinci pretendenți la funcția de deputat. Unii dețin funcții importante în stat și în partid, iar alții nu s-au implicat în politică până acum.

Foto: alegeri.tv8.md

Prima în buletinul de vot pentru circumscripția nr. 23, Chișinău, este reprezentanta Partidului Democrat, Valentina Rotaru. Candidata deține funcția de deputată, fiind membră a PDM.

Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani candidata a obținut din salariu un venit de peste 313 de mii de lei, iar soțul acesteia a acumulat un salariu de 49 033 de lei. De asemenea, democrata declară în proprietate o casă de locuit cu suprafața de 85 de metri pătrați cu valoarea de 549 de mii de lei și un garaj de 24 de metri pătrați. Valoarea acestuia nu este indicată. De asemenea, acesta a obținut un venit de 10 mii de lei din vânzarea unui automobil de model Micra Nissan.

Valentina Rotaru mai declară o mașină de model Toyota RAV 4, dobândit în anul 2018 cu peste 22 de mii de euro și un venit de 134 de mii de lei din indemnizațiile din Parlamentul Republicii Moldova. Concurenta declară un intravilan de 0, 055 ha, dobândit în 2004 cu zero lei.

Valentina Rotaru de profesie este medic. Potrivit avere.md, începând cu data de 16 martie 2016 şi până în prezent acesta ocupă funcţia de deputată în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membră a fracţiunii Partidului Democrat din Moldova.

Foto: alegeri.tv8.md

Cu numărul doi se regăsește în buletin candidatul din partea Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Oleg Lipskii. De profesie sociolog, Oleg Lipskii lucrează ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Pentru anii 2017-2018, candidatul declară venituri de circa 308 de mii de lei din salariu în Parlamentul Republicii Moldova. Iar soția acestuia a obținut un salariu de peste 63 de mii de lei. Alte peste 135 de mii de lei le-a obținut din indemnizații obținute la locul de muncă.

Oleg Lipskii mai declară două apartamente al căror valoare totală ajunge la 632 de mii de lei și două garaje. Unul de 32 300 de lei cu 15 metri pătrați și altul peste 19 mii de lei, moștenit și dobândit în 2018.

Candidatul PSRM are patru cote părți care îi aparține acestuia, cel mai mul valorând 360 de mii de lei și încă trei cote părți care aparțin familiei acestuia.  Acesta mai deține două automobile scrise pe numele său. Unul de model Chevrolet Calos, dobândit în 2016 cu peste 57 de mii de lei și altul de marcă Toyota Corolla de aproape 78 de mii de lei. Alte două mașini sunt în proprietatea familiei acestuia. Cel mai mult valorând aproape 140 de mii de lei.

Concurentul a fost director “MD-Trans”SRL, Republica Moldova, mun. Chișinău din octombrie 1993 până în ianuarie 2000. Iar în următorii patru ani a fost Director “Ваlcantrans”SRL, Republica Moldova, mun. Chișinău. Din 2004 până în prezent Oleg Lipskii este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Foto: alegeri.tv8.md

Următorul pe listă, cu numărul trei, este Petru Jardan, candidatul din partea Partidului Șor. Timp de doi ani, acesta a încasat un salariu de peste un milion de lei fiind director general al companiei „Avia Invest”, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. De asemenea, Petru Jardan mai deține în proprietate un apartament de 114 metri pătrați, dobândit în 2013 al cărui valoare nu o indică. Pretendentul la funcția de deputat mai are și o mașină de model Porshe Cayenne, fabricat și dobândit în 2013 cu 68 de mii de euro.

Potrivit Moldova Curată, până în 2018, Petru Jardan nu a fost implicat oficial în politică. În luna august a anului trecut, acesta a fost desemnat de Partidul „Șor” în calitate de „reprezentant împuternicit” al formațiunii în sectorul Botanica din mun. Chișinău. Candidatura a fost aleasă la reuniunea de partid, care a adunat câteva sute de membri ai Partidului „Șor” din sectorul Botanica.

Înainte de a se implica în politică, Petru Jardan s-a aflat în cercul de apropiați ai primarului de Orhei, Ilan Șor. Acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al clubului de fotbal „Milsami” Orhei, patronat de Ilan Șor, iar ulterior, în 2012, încă înainte de concesionare, a fost numit director al „Aeroportului Internațional Chișinău” . În 2013, Aeroportul a fost concesionat companiei „Avia Invest”, iar Jardan, la scurt timp, a fost numit director general al acestei companii, funcție pe care o deține și astăzi. Acesta de profesie este jurist.

Foto: alegeri.tv8.md

Numărul patru în buletinul de vot este Vasile Grădinaru, candidatul Blocul Electoral ACUM  Platforma DA și PAS. Acesta a declarat la CEC un venit timp e doi ani de peste trei milioane de lei. Împărțite la 24 de luni, din cele trei milioane de lei Vasile Grădinaru are un venit lunar de circa șapte mii de euro. Iar soția acestuia a raportat un venit de circa 95 de mii de lei.

Totodată, candidatul declară un teren agricol, dobândit în 2016 care costa nouă mii de lei. De asemenea, Vasile Grădinaru indică un apartament, achiziționat în 20111 cu 78 de metri pătrați, care valorează peste 36 de mii de euro și alte bunuri imobile, inclusiv cele nefinalizate, care a fost procurat în 2017 cu aproape 88 de mii de lei.

Victor Sănduță mai declară o mașină – Skoda Superb din 2009, în valoare de câte 14 mii de euro. Candidatul deține cota întreagă în compania  SRL „Move Flex”, care  se ocupă de domeniul construcțiilor civile și care a cumpărat-o cu 500 de lei.

Vasile Grădinaru (36 de ani) este originar din satul Călugăr, r-l Fălești. A absolvit Colegiul de Ecologie din Chișinău, dar este și licențiat în Drept civil. Este membru al biroului Organizației Teritoriale Chișinău al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Nu a mai făcut parte din alte partide. Candidează pe circumscripția electorală nr. 23 Chișinău din partea blocului ACUM, scrie Moldova Curată.

Ultimul în lista candidaților este Sergiu Biriucov, candidat independent. Acesta este de profesie ofițer-grănicer, în prezent este pensionar.

La capitolul venituri, concurentul declară că are un venit de peste 52 de mii de lei. Astfel, lunar Sergiu Biriucov are un salariu de două mii de lei. De asemenea, salariul soției, în ultimii doi ani a fost de doar 7 830 de lei, în calitate de vânzătoare. Pretendentul la funcția de deputat declară doar un depozit de la Mobiasbanca de 3 200 de lei și un venit de peste 153 de mii de lei din venitul obținut din pensie de la MAI.

În 2016 candidatul a luat un împrumut în mărime de 50 de mii de lei, scadent în 2021, cu rata dobânzii de 11 % anual. Un alt credit, acesta a luat în 2018, scadent în 2019 cu suma de 9 mii de lei.

Candidații de pe toate cele 51 de circumscripții uninominale și de pe circumscripția națională îi puteți cunoaște pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram