/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Mai multe medicamente împotriva tusei au fost retrase. Ce spun locuitorii Capitalei

19 februarie 2019, ora 18:46

Am mers în trei farmacii din Capitală pentru a vedea dacă mai poate fi găsit Eurespal.

„-Voiam să vă întreb dacă pot să cumpăr la dvs Eurespal? – Nu, este este scos deja. – Nicăieri nu am să-l pot găsi? –Nu, nicăieri. – Eurespal, pot să cumpăr? –Nu este. – Nu este deloc? – Gata, este scos din vânzări”.

Pe lângă Eurespal, conform ordinului semnat zilele trecute de directorul general al Agenției Medicamentului, în farmacii nu se mai vând și alte patru tipuri de preparate care conțin substanța activă „fenspirida”. Decizia vine după ce un studiu european a arătat că poate provoca tulburări ale ritmului cardiac. În acest context, conform Agenției Medicamentului:

„Comitetul pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență a recomandat suspendarea la nivelul Uniunii Europene a produselor medicamentoase cu conținut de fenspiridă, utilizate la copii și adulți pentru ameliorarea tusei cauzată de bolile pulmonare. Suspendarea reprezintă o măsură de precauție pentru a proteja pacienții în timp ce este reexaminat medicamentul”, se spune într-un comunicat al Agenției Medicamentului.

În timp ce autoritățile europene a supus preparatele unor noi teste, pacienții au fost îndemnați să nu mai consume administrarea acestor medicamente. Nu toți oamenii sunt la curent cu decizia de sistare a comprimatelor și a siropurilor pe bază de fenspiridă.

„Cunoașteți despre medicamentele care au fost retrase din farmacii? Nu, nu cunosc”.

„Nu, cu părere de rău nu sunt la curent”.

„Nimic nu cunosc, când te duci la dânșii îți zic mereu: concilisi, concilisi”.

„Nu, mă scuzați, nu am auzit. Știu că fac tot ce ne dau medicii”.

„Nu, nu știu”.

„Da, a fost scos. Eurespal, nu știu cum acolo. Au zis că mulți copii trebuie să treacă o profilactică cu inima după asta, după preparatul acesta”.

Inițial, Eurespalul a fost interzis în Franța, de către Agenţia Naţională pentru Medicamente, în colaborare cu producătorul, în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite. Mai mult, au cerut medicilor să nu-l mai prescrie, iar cei care fac deja tratament trebuie să înceteze imediat. Ulterior, autoritățile franceze le-au anunțat și despre cele europene.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram