/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Cât de fapt costă autobuzele Isuzu: În Tajikistan - 85.700 de euro, în Moldova - 130.000 de euro

missing
20 februarie 2019, ora 15:49

UPDATEAutobuzele Isuzu, aduse la Chișinău de un offshore din Cipru sunt model Citiport și costă 130.000 de euro bucata, în timp ce cele de la Dușanbe, sunt model Citibus și costă circa 85.700 de euro.

Cu 50% mai scumpe decât în Tajikistan

Potrivit Mold-Street, prețul anunțat de primărie și de compania câștigătoare este de 130.000 de euro per vehicul. În acealași timp doi ani în urmă, primăria Dușanbe din Tajikistan a cumpărat, direct de la producătorul Anadolu Isuzu, autobuze Isuzu la un preț de doar 85.715 euro bucata, adică cu circa 50% mai ieftin decât Primăria Chișinău.

Potrivit primăriei, contractul în valoare de 78 milioane lei a fost încheiat între Parcul Urban de Autobuze (PUA) și offshorul Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.

Vitalie Copaci, șeful PUA, a menționat că achiziția prevede unități noi, lucru specificat în garanția distribuitorului. „Avem garanția dealerului că autobuzele sunt noi, anul de producere 2017-2018, ceea ce a fost prezentat în oferta furnizorului. N-a fost prioritar achiziționarea celor mai ieftine autobuze din aspect juridic, dar evaluarea a fost din punct de vedere tehnico-economic”, a precizat directorul PUA.

Serghei Daradur, reprezentant oficial al Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri în Republica Moldova, a susținut că prețul autobuzelor pentru Chișinău este mai avantajos decât cel oferit pentru livrări în alte state europene. „Asemenea model de autobuz a fost vândut în România, Azerbaijan și Țările Baltice, cu 150 – 200.000 euro per unitate, față de 130.000 de euro pentru Moldova”, a afirmat acesta.

Aminitim că vineri, 8 februarie, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.

Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preţ – 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze.

O investigație Mold-Street arată că firma are în calitate de fondator pe Kazim Erarslan (99%), care este asociat și la compania moldovenească Paynet Services SRL, ce deține licență de emitent de monedă electronică, dar şi la alte afaceri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram