/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Dividende de peste un milion de lei sau mașină de 10 mii de lei. Trecutul și averea candidaților din circumscripția 30, Chișinău

missing
20 februarie 2019, ora 11:45

Candidatul PDM, deputatul Nae-Simion Pleșca este primul în buletinul de vot al circumscripției 30 Chișinău. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a candidat de pe poziția a 28-a în lista PLDM și inițial nu a reușit să acceadă în parlament. Însă, după ce colegul său, deputatul liberal-democrat Anatolie Dimitriu a fost ales în funcția de președinte al raionului Ialoveni în iulie 2015 și a renunțat la funcția de deputat, mandatul său a trecut la Nae-Simion Pleșca. Ulterior în ianuarie 2016, alături de alți cinci colegi, a părăsit formațiunea și a aderat la Partidul Democrat.

Familia deputatului a ajuns în vizorul presei când anul trecut fiul mai mic al acestuia l-a împușcat mortal pe fratele sau. Urmărirea penală pe numele tânărului a fost ulterior încetată, iar după acest incident, Sorin Pleșca s-a ales cu o funcție în cadrul ambasadei Republicii Moldova în Turcia. Pleșca a fost în vizorul jurnaliștilor când se era în proces de judecată cu unul dintre vecinii din curtea în care locuieşte, după ce legislatorul a construit un imobil cu 3 niveluri în coasta casei vecine.

Potrivit declarației de avere, Pleșca declară că împreună cu soția au avut venituri de peste 1,2 milioane de lei în ultimii doi ani din salarii, pensii și darea în arendă a unui bun. Candidatul spune că deține și un teren intravilan, precum și patru apartamente, două case de locuit, dintre care una nu este finisată și alte patru imobile. Valoarea totală a acestora este de peste 5,6 milioane de lei. Candidatul mai deține două companii specializate în comerț: MS PUBLICITATE SRL și DANSORPRESS SRL. Totodată, el a contractat un credit de 535 de mii de lei în 2012 și scadent în 2020.

Al doilea candidat pe circumscripția 30 este socialistulPetru Burduja. Pentru ultimii doi ani, candidatul indică că a avut un salariu din funcția de administrator al Exclusiv Media SRL de 261 de mii de lei, alte 37 de mii le-a primit sub formă de indemnizații de la Consiliul Municipal. Soția acestuia a ridicat în ultimii doi ani un salariu de 125 de mii de lei. Tot în 2017, Burduja câștigat alte 82 de mii de lei din vânzarea unui automobil de model Honda CRV.

Candidatul mai declară un apartament de 70 metri pătrați, primit prin testament, patru terenuri agricole și un automobil Honda CRV, fabricat în 2010, și cumpărat în 2017 cu 261 mii de lei. În 2017, Burduja a contractat pentru o perioadă de 10 ani un credit în valoare de 184 de mii de lei cu o rată a dobânzii de doar 7%.

Potrivit profilului realizat de Parlamentul Curat, Burduja administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.

Candidatul Partidului Șor, Stanislav Cvasnîi, se va regăsi cu numărul trei în buletinul de vot. Potrivit datelor prezentate la CEC, Cvasnîi este manager al AO „Pentu Orhei”. De asemenea, el este și consilier din partea fracțiunii „Pentru Orhei” din cadrul Consiliului Municipal Orhei.

Potrivit declarației de avere, familia Cvasnîi a a avut venituri de 148 de mii de lei din salarii și indemnizații. Candidatul a mai indicat că este proprietarul a două apartamente, în unul deține a cincea parte. Cvasnîi conduce un BMW 520, fabricat în 2008, cumpărat în 2018 contra sumei de 10 mii de lei. Tot în 2018, acesta a luat un credit de 423 de mii de lei, pe care trebuie să-l returneze până în 2043.

Cu numărul patru în buletinul de vot este candidata PL, Veronica Herța. În declarația pentru depusă la CEC, pentru ultimii doi ani, Herța spune că a câștigat peste jumătate de milion de lei din salariul său și al soțului. Candidata a declarat că deține opt terenuri agricole și unul intravilan, o casă de locuit de 135 de metri pătrați moștenită în 2012 și alte două imobile moștenite în același an.

Herța deține funcția de vicepreședintă a PL din septembrie 2014. Între februarie 2010 şi august 2017 a fost șefă a Direcției generale finanțe a Primăriei Chișinău, iar ulterior, directoare generală a SA Apă-Canal Chişinău (între septembrie 2016 şi mai 2018)

Potrivit anticorupție.md, Timp de aproape un an a cumulat cele două funcții, fiind detașată din primul post pentru a gestiona întreprinderea municipală. A demisionat de la Apa Canal, lăsând să se înțeleagă că a fost forțată de plece din motive politice.

Din decembrie 2014 până în februarie 2015 a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea Partidului Liberal. La acele alegeri parlamentare a figurat pe lista de candidați a liberalilor pe poziția a 9-a. A mai candidat la alegerile anticipate din 29 iulie 2009, pe lista aceleiași formațiuni, sub nr. 35. De asemenea, a participat la scrutinele locale din Chișinău în 2011 și 2015, în echipa lui Dorin Chirtoacă, concurând pentru un post de consilier municipal. În ambele cazuri a fost aleasă, dar a renunțat la mandat.

Până a intra în politică a lucrat, între 2002 și 2003, inspector la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (actualmente CNA) și contabil la câteva întreprinderi. În 2009-2010 a mai fost şef-adjunct la Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a mun. Chişinău și contabil-şef la Direcţia Construcţii Capitale.

Potrivit rapoartelor financiare prezentate la CEC, la alegerile din 2011 Veronica Herţa a donat partidului 90 mii lei, aproximativ cât a câștigat în total în anul 2012. (Cea mai veche declarație de venit păstrată pe portalul ANI, potrivit căreia a acumulat în 2012 în jur de 104 mii lei).

Detalii despre toți candidații care aspiră la funcția de deputat găsiți pe alegeri.tv8.md

Candidata independentă, Galina Bostan este cu numărul cinci în buletinul de vot al circumscripției 30 Ciocana. De meserie jurist, Bostan, potrivit CEC a indicat că este șomer. Bostan a deținut funcția de pretor al sectorului Ciocana, iar anul trecut a fost demisă de două ori. Prima dată a fost dată afară de Silvia Radu, care se arăta nemulțumită de „dezordinea” din sectorul Ciocana, dar a fost restabilită în funcție de instanța de judecată. Însă, la două luni distanță, primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, Bostan a câștigat 140 de mii de lei din vânzarea unui automobil. De asemenea, din salariul său și al soțului au avut un venit de peste 62 de mii de lei. Candidata a mai indicat că deține șase terenuri și o casă de locuit pe care a moștenit-o. În 2016, ea a investit într-o nouă construcție, de 188,42 metri pătrați, circa 50 de mii de euro. Galina Bostan mai deține un Hyundai Santa Fe, pe care l-a cumpărat în 2018 cu 21 de mii de euro.

Cu numărul șase în buletinul de vot se va regăsi candidatul blocului ACUM Dan Perciun. Potrivit site-ului formațiunii politice, Perciun este vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate și Președinte PAS Youth. El activează în calitate de manager de proiect, analist senior la asociația Civitta. Anterior el a deținu funcția de șef al direcției e-Transformare din cadrul Ministerului Educației.

Potrivit declarației de avere prezentate la CEC, în ultimii doi ani, Perciun indică un salariu de 402 mii de lei de la compania Civitta Moldova, soția acestuia, de la trei locuri de muncă, a avut un salariu de 267 de mii de lei și 8.460 de dolari. Candidatul indică că a primit o donație de 25 de mii de euro. Totodată, a declarat un apartament de 78 de metri pătrați, dobândit în 2017, a cărui valoare indicată este de 630 de mii de lei. Perciun indică și trei conturi bancare pe care sunt peste 33 de mii de lei și 192 GBP. Candidatul a indicat că în 2017 a luat un credit de 420 de mii de lei, pe care trebuie să-l restituie până în 2027, cu o rată a dobânzii de 11,74%. Totodată, are și un împrumut contractat în Marea Britaniei de nouă mii GBP pe care trebuie să-l întoarcă până în 2036.

Al șaptelea în buletinul de vot este independentul Oleg Golopeatov. El a indicat că este administrator la MTZ-lider casa de comerț. Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, candidatul și soția sa au avut venituri de peste 713 mii de lei, din salariul și din dobânzile obținute de la două bănci. Totodată, Golopeatov a primit dividende de peste un milion de lei de la Moldova Agroindbanc.

Candidatul este proprietarul unui teren pentru construcții, a unei case de 180 de metri pătrați, care ar avea o valoare de 1,2 milioane de lei. Golopeatov a indicat și trei automobile, însă a căror proprietar este un membru al familiei: un Porsche, un Chevrolet și un Mercedes. El a mai declarat că deține două depozite bancare, unul cu 42 de mii de euro, iar unul cu peste un milion de lei. Candidatul a mai indicat că deține câte 20 la sută din trei companii.

Într-o investigație a portalului anticorupție.md, se spune că una dintre cele trei companii Agropiese Tgr Grup SRL a primit de la stat peste 55 de milioane de lei pentru întreținere și reparație a automobilelor timp de patru ani.

Detalii despre toți candidații care aspiră la funcția de deputat găsiți pe alegeri.tv8.md

Cu numărul opt în buletinul de vot este Valentin Dolganiuc, candidat independent. El indică că este jurist la „WVP Broker de Asigurari” SRL, companie în care deține 10 la sută din acțiuni. Potrivit declarației de avere din ultimii doi ani, a avut venituri de 269 de mii de lei, împreună cu soția, care este pensionară. Candidatul a indicat că deține două terenuri ntravilane, trei apartamente și un Mercedes cumpărat în 2015 cu 80 de mii de lei.

Dolganiuc a fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova și în următoarele două legislaturi din partea Frontului Popular Creștin Democrat. Între 22 mai 1998 – 17 februarie 1999 a fost viceprim-ministru al Republicii Moldova. El s-a numărat printre membrii-fondatori al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”

Ultimul în buletinul de vot este candidatul independent Maxim Uvarov. Potrivit site-ului Comisiei Electorale Centrale acesta este de meserie jurist, însă nu activează nicăieri, cel puțin acesta nu a indicat un loc de muncă. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Uvarov a indicat că este proprietarul unei mașini de model Mazda fabricată în 2001, pe care a cumpărat în 2013 cu doar zece mii de lei. Acesta nu declară niciun venit, teren sau imobil. În același timp el nu indică că ar avea contractat vreun împrumut sau că ar deține acțiuni în vreo companie.

Detalii despre toți candidații care aspiră la funcția de deputat găsiți pe alegeri.tv8.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram