/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Un ministru, candidat din partea PDM, ar avea legătură cu agentul economic ales câștigător al licitației de cumpărare a autobuzelor din Chișinău 

missing
20 februarie 2019, ora 12:59

Un ministru care e și candidat la alegerile parlamentare din acest an din partea Partidului Democrat (PDM) ar avea legătură cu agentul economic, ales câștigător al licitației organizate de autoritățile municipale din Chișinău, privind procurarea unor autobuze noi pentru Parcul Urban de Autobuze din capitală. Declarațiile îi aparțin unui alt concurent electoral, Gaik Vartanean, candidat din partea Partidului Socialiștilor (PSRM). 

„În presă au apărut informații că în spatele acestui offshore stă unul dintre miniștrii actualului Guvern al Partidului Democrat  care mai și candidează. Nu vreau să-i pronunț numele, pentru că acesta este un zvon, dar eu sper că jurnaliștii de investigație totuși o să verifice și o să încerce să găsească, dacă acest ministru are vreo legătură sau nu. Eu doar o să pun o întrebare: «Totuși, dacă are vreo legătură și, la fiecare dintre aceste autobuze, care costă poate nu 120 de mii, pentru că nu sunt tocmai noi, dar poate 100 sau 80 de mii, și, din această diferență, dacă o înmulțim la numărul autobuzelor, am aș o întrebare retorică – câte automobile Tesla pot fi cumpărate?»”, a spus Gaik Vartanean.

Pe listele PDM candidează cinci miniștri, degrevați temporar din funcție: Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii; Silvia Radu, ministra Sănătății; Monica Babuc, ministra Educației; Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne și Chiril Gaburici, ministrul Economiei. Dacă analizăm declarațiile de avere ale celor cinci candidați, doar la ministrul Chiril Gaburici găsim un automobil Tesla.

L-am contactat pe Chiril Gaburici să-l întrebăm cum comentează această informație și dacă are vreo legătură cu agentul economic desemnat câștigător al licitației – compania offshore din Ciprul de Nord, Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd sau cu Paynet Services SRL din Moldova, despre care Moldstreet a scris că asociatul și managerul acesteia, Kazim Erarslan, este și asociat al companiei care a câștigat licitația. Candidatul Chiril Gaburici nu a răspuns la telefon, dar i-am expediat întrebările reprezentanților acestuia. Când vom avea o reacție, o vom publica.

Între timp, contractul pentru cumpărarea autobuzelor de la compania din Ciprul de Nord a fost semnat de către reprezentanții agentului economic în Moldova și autoritățile municipale, or, al doilea participant la licitație nu a depus o contestație în acest sens.

L-am întrebat și pe primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu cum comentează faptul că Chiril Gaburici ar avea legătură cu agentul economic de la care vor fi cumpărate autobuzele; acesta a infirmat zvonul.

„După ce se vor finaliza toate procedurile legale care urmează după semnarea contractului o să fac o conferință de presă și o să răspund la toate întrebările, împreună cu reprezentantul companiei”, a spus Ruslan Codreanu. Potrivit lui, conferința de presă va fi organizată, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Valoarea licitației este de circa 80 de milioane de lei. Din acești bani au fost achiziționate 31 de autobuze, prețul unuia fiind de circa 2,5 milioane de lei sau aproximativ 120 de mii de euro.

Acum câteva zile, 25 de autobuze au fost expuse în Piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei. Atunci contractul nu era încă semnat, iar autoritățile municipale au spus că agentul economic ales câștigător al licitației a organizat doar o expoziție, care va dura până pe 24 februarie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram