/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

11 candidați vor lupta pentru voturile moldovenilor stabiliți în SUA și Canada. Cine sunt aceștia și ce averi declară

missing
23 februarie 2019, ora 22:58

Pe circumscripție nr. 51, SUA și Canada, și-au înaintat candidaturile inițial 13 persoane, cei mai mulți fiind candidați independenți. Pe parcursul campaniei electorale, unul dintre pretendenți la fotoliul de deputat a hotărât să se retragă din cursă. Vedeți mai jos ce funcții au ocupat anterior în Republica Moldova unii deputați și ce venituri au reușit să obțină alții după ce s-au stabilit în străinătate.

Candidatul Partidului Democrat, Ghenadie Moroșanu, este numărul unu în buletinul de vot. De profesie este actor și regizor și de mai mulți ani s-a stabilit cu traiul la Los Angeles, California. Actualmente lucrează la SixtySix Theatre din Los Angeles, însă anterior a ocupat mai multe funcții în Consiliul raional Anenii Noi, de unde este de baștină. În anul 2018 Ghenadie Moroșanu declară că era concomitent actor și regizor la Teatrul SixtySix, dar activa și ca regizor la Casa raională de cultură din cadrul Coniliului raional Anenii Noi. Anterior, a lucrat ca specialist în reglementarea funciară în cadrul Primăriei comunei Calfa, specialist principal al FISM în secția de economie a Consiliului raional Anenii Noi și contabil adjunct în compania „Ghinai Agro” SRL.

Potrivit declarației de avere, în calitate de actor în SUA, Ghenadie Moroșanu a obținut venituri, în ultimii doi ani, în sumă de 24 de mii de dolari și 28 de mii de lei în calitatea de regizor al Casei raionale de cultură din Anenii Noi. De asemenea, candidatul declară un automobil de model SAAB93 în valoare de 700 de dolari. Candidatul democraților declară și trei conturi bancare: două deschise în bănci din Moldova și unul – în SUA. Suma totală a acestor conturi bancare este 3827 de dolari și 5000 de lei moldovenești. Ghenadie Moroșanu nu declară că ar avea în proprietate locuință nici pe teritoriul Republicii Moldova, nici pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Al doilea în buletinul de vot este candidatul socialiștilor, Gaik Vartanean. Acesta este de profesie politolog și ocupă funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău în fracțiunea socialiștilor. Gaik Vartanean este și președintele Asociației „Comunitatea armeană din Republica Moldova”.

În declarația sa de avere, candidatul anunță venituri de puțin peste 34 de mii de lei pentru ultimii doi ani din funcția de consilier municipal. Socialistul nu declară alte venituri și reiese că acesta a trăit în această perioadă cu 1432 de lei pe lună, mai puțin decât minimul de existență. De asemenea, candidatul declară două mașini: KIA Clarus (10000 de lei) și Renault Megan (6000 de euro), ultima dobândită în 2018. Gaik Vartanean mai declară un împrumut de 400 de euro luat anul trecut de la compania „DAAK-Auto” SRL pe care trebuie să-l întoarcă anul curent.

Cu numărul trei s-a înregistrat candiatul independent Viorel Savva, însă acum câteva zile a anunțat că se retrage din cursa electorală. Deocamdată, Comisia Electorală Centrală nu a anunțat retragerea lui din cursă și nu se știe încă dacă acest candidat se va regăsi sau nu în buletinul de vot.

Candidalul independent Valeriu Ghilețchi se regăsește cu numărul patru în listă. Acesta este inginer de profesie și actualmente este deputat în Parlament și vicepreședinte al legislativului. A intrat în politică în componența Partidului Forțelor Democratice (PFD), condus de Valeriu Matei, pe listele căruia a devenit pentru prima dată deputat în 1998. A revenit în politică în anul 2009, în componența Partidului Liberal Democrat. Potrivit portalului Moldova Curată, la alegerile parlamentare din anii 2009, 2010 și 2014 a candidat pe lista acestui partid și a devenit deputat de fiecare dată. În anul 2016 a candidat indepedent la funcția de peședinte, însă nu a ajuns în turul doi. La 20 ianuarie 2016 Valeriu Ghilețchi și alți 6 colegi liberal-democrați au decis să voteze Guvernul Pavel Filip, în pofida deciziei fracțiunii de a mai participa la guvernare. Imediat ei au fost excluși din fracțiunea PLDM. Ghilețchi a explicat atunci că a fost o decizie dificilă pentru el, dar ar fi fost singura opțiune pentru oprirea crizei politice de la acel moment. Guvernul Filip a fost votat atunci de deputații PDM, PL, foștii comuniști care părăsiseră formațiunea și foștii PLDM-iști.

În declarația de avere a candidatului se menționează că în ultimii doi ani a obținut venituri în sumă de peste 392 de mii de lei. De asemenea, din dividente de la compania IC Management Institut SRL, candidatul a obținut 82 de mii de lei. Din înstrăinarea unui bun mobil a obținut alte 5 mii de lei, din indemnizații și diurne de la Parlament – 136 de mii, iar din servicii de locațiune – peste 4 mii de lei. Candidatul declară că deține cote părți în trei terenuri valoarea totală a cărora este 719 mii de lei. La capitlul clădiri și construcții, Valeriu Ghilețchi declară un spațiu comercial în valoare de peste 3,6 milioane de lei, o casă de locuit de peste un milion de lei, o altă casă de 480 de mii de lei, trei garajuri și o bucătărie de vară. De asemenea, candidatul deține o mașină de model Subaru Forester în valoare de 108 mii de lei.

Valeriu Ghilețchi mai are două conturi bancare în lei în sumă de 135 de mii și un cont în valută de 4434 de dolari. De asemenea, candidatul mai deține o cotă de 50% din SRL Invest Credit, 10% din SRL IC Management Institute și 2,5% din SA FPC Nucet. Valeriu Ghilețchi are și o datorie bancară de 284 de mii de lei cu rata dobânzii de 0,5% termenul scadent fiind anul 2020.

Portalul avere.md scrie că declaraţiile pentru perioada 2010–2015 conţineau informaţii incomplete despre proprietăţile deţinute până în anul depunerii declaraţiei, fapt ce contravenea legislaţiei în vigoare la acel moment.
Valeriu Ghileţchi nu a inclus în declaraţia sa din 2012 automobilele Nissan Micra şi Audi A6, fără a raporta venituri obţinute în urma unei eventuale înstrăinări a acestora, aşa cum prevedea legislaţia în vigoare. În declaraţiile pentru anii 2012–2015 demnitarul a indicat o valoare exagerat de mică comparativ cu cea de piaţă a automobilului Nissan Terrano, dobândit în anul 2012.

Următorul pe listă este Dumitru Alaiba, candidatul blocului electoral ACUM DA PAS, care este numprul cinci în buletinul de vot. De profesie este economist și ocupă funcția de director de programe la Centrul de Politici și Reforme Moldova. De asemenea, este co-fondator în două companii – „Armenească 13A”, spațiu de coworking și „C51”, restaurant. Din 2009 până în 2016 a lucrat în aparatul Guvernului, inclusiv când în fruntea executivului era Vlad Filat, și a ocupat funcții în secretariat, Consiliul economic pe lângă premier, Cancelaria de Stat.

Declarația de avere a candidatului arată că Dumitru Alaiba a obținut, în ultimii doi ani, venituri de 323 de mii de lei din funcția de director CPR Moldova, iar soția acestuia declară salarii în sumă de 37 de mii. Pentru servicii de consultanță în Fundațiile internaționale Soros și Konrad Adenauer a primit 33 de mii de lei, iar de la Oxford Policy Management – 3 mii de euro. De asemenea, candidatul a obținut burse de merit în sumă de 8 mii de euro. Deține în proprietate un teren intravilan de 30 de mii de euro, trei apartamente valoarea însumată a cărora este 190 de mii de euro, o casă de locuit de 30 de mii de euro și o mașină de model Volvo S60 de 10 mii de euro. Dumitru Alaiba mai declară patru conturi bancare curente în Republica Moldova cu aproape 37 de mii de lei și 7,4 mii de euro și trei conturi bancare deschise în Estonia cu peste 5 mii de euro la activ. Candidatul mai deține cote de câte 50% în trei companii estoniene și câte 33-34% în două companii moldovenești.

Cu numărul șase în buletin se regăsește candidatul independent Valentin Ganea. De profesie este jurist și avocat în propria companie CA „Valentin Ganea”. Potrivit declarației de avere, în 2017 și 2018, candidatul a obținut venituri de doar 4 mii de lei din propria companie, iar soția acestuia – 155 de mii de lei. Valentin Ganea a primit pensii și indemnizații în sumă de 106 mii de lei. Totodată, candidatul declară că are în posesie opt terenuri, însă nu indică valoarea acestora. La fel, candidatul declară două case de locuit, un imobil și o mașină, la care nu sunt indicate costurile acestora. Valentin Ganea are și un credit bancar de 100 de mii de lei pe care l-a luat în 2017.

Un alt candidat independent, Gheorghi Grozav, se regăsește cu numărul șapte în buletinul de vot. Acesta este din localitatea Grătiești, este antrenor sportiv și lector universitar la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Candidatul declară pentru ultimii doi ani venituri de peste 41 de mii de lei din activități științifice. Deține cota de 100% pentru un teren intravilan în valoare de 70 de mii de lei și între 1/2 și 1/4 cote părți în alte șase terenuri. Groza mai deține 1/2 dintr-o casă de locuit de 84,5 m2 cu două construcții accesorii, o încăpere nelocativă și un garaj de 51,8 m2. Candidatul nu declară că ar avea în proprietatea nicio mașină.

Candidatul independent Petru Neaga, care se regăsește cu numărul opt în buletin, și-a anunțat astăzi retragerea din cursa electorală și susținerea pentru candidatul locului ACUM DA PAS, Dumitru Alaiba.

Rodica Rusu este candidata Partidului „Șor” care se regăsește cu numărul nouă în buletin. Este economistă și jurnalistă de profesie și activează în calitate de specialist pe relații cu publicul la SRL „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Este fondatoare a două companii: „Agro Sun Impex” SRL specializată în servicii agricole și „Rose events” SRL, care activează în domeniul horeca.

În ultimii doi ani, candidata declară un venit de 100 de mii de lei obținut din funcția pe care o deține la „Avia Invest”. Pentru drepturi de autor, de la „Target Grup” SRL, „Interact Media” SRL și „Dr Oetker”, Rodica Rusu a obținut alte 30 de mii de lei. Din darea în arendă a obținut peste 11 mii de lei. Soțul acesteia declară 480 de mii de lei din salariu pentru aceeași perioadă și indemnizații pentru copil în sumă de 136 de mii. De asemenea, candidata are în proprietate un teren agricol de 97 de mii de lei și un apartament de 110 metri pătrați în sumă de 727 mii de lei. Totodată, Rodica Rusu declară două autoturisme: un BMW fabricat în 2011, procurat în 2014 cu 28 100 de dolari și un BMW din 2014, achiziționat în 2018 cu 37 900 de euro. Rodica Rusu a contractat în 2014 un împrumut de 28 100 de dolari la o rată a dobânzii de 12,55%, scadent în 2019, iar în 2018 − 35 585 de dolari, la o rată a dobânzii de 13,55%, împrumut scadent în 2023.

Cu numărul zece în buletinul de vot este candidatul independent Alexandrin Patron. Este director de operațiuni la MoldCable INC. Candidatul a emigrat acum cinci ani în Statele Unite ale Americii.

Potrivit portalului Unimedia, candidatul ar fi fost condamnat în Statele Unite ale Americii pentru violență domestică și privare de libertate. Curtea Supremă din Washington l-ar fi găsit vinovat pentru că a agresat, în SUA, o tănâră din Republica Moldova. Alexandrin Patron a fost eliberat pe cauțiune, însă timp de 12 luni a fost sub supravegherea organelor de drept. De asemenea, condamnatul a fost lipsit de dreptul de a deține arme de foc și de a vota, din cauza infracțiunii comise. Acesta a semnat un document prin care este înștiințat că dacă se va înregistra să voteze la alegerile din SUA, înregistrarea sa va fi anulată.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, candidatul declară venituri de 71 de mii de dolari și 893 de mii de dolari din înstrăinarea unei cote părți a companiei pe care a fondat-o MoldCable INC. Candidatul și-a cumpărat în 2018 o mașină de model Porsche Cayenne cu anul fabricației 2013 pe care a dat peste 36 de mii de dolari. Patron mai declară și ceas al cărui valoare estimată ar fi de 111.421 de lei, primit cadou. Candidatul mai declară un cont bancar deschis la Bank of America, pe care deține peste 50 de mii de dolari.

Numărul 11 în buletin este un alt candidat independent, Roman Palancica. Este stabilit în statul Virginia din Statele Unite ale Americii, este licențiat în relații internaționale și deține funcția de director al companiei „Driveway Motors”. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul nu declară venituri salariale. În schimb, declară venituri de 50 de dolari din depuneri la instituții financiare, peste 317 mii de dolari din returul capitalului a două companii al căror fondator este, peste 126 de mii de dolari în conturi curente. Deține 100% din capitalul social a unei companii de vânzare de automobile și a două companii imobiliare. De asemenea, candidatul declară un credit de 150 de mii de dolari în Town Bank, contractat în 2017.

Oleg Bînzar, candidat independent, este al 12-lea în listă. Licențiat în științe umanistice, candidatul este directorul firmei „WTP Investment” LLC. Este stabilit în SUA de 20 de ani împreună cu familia sa. Și-a făcut studiile la Florida International University (FIU) din Miami, după care s-a transferat la University of South Florida (USF), Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice. Candidatul vorbește fluent șase limbi. Dânsul spune că dacă ajunge în Parlamentul Republicii Moldova va renunța la salariul de deputat și îl va dona în scopuri caritabile.

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, și acest candidatl nu declară venituri din salariu, dar declară venituri din activitatea de întreprinzător individual de peste 900 de mii de dolari. Acesta deține în proprietate un teren intravilan în valoare de 24 de mii de dolari. De asemenea, declară două case de locuit luate în ipotecă valoarea totală a cărora este de 855 de mii de dolari și o treime dintr-un spațiu comercial. Are în proprietate două autoturisme, două mijloace de transport cu propulsie și trei remorci. În conturile curente deține peste 122 de mii de dolari și un fond de investiții de 528 de mii de dolari. Este director a două companii, vicepreședinte al uneia și asociat al alteia, toate în SUA. Bînzar a contractat în 2013 și 2017 împrumuturi de 493 de mii de dolari.

Ultima în buletinul de vot este Ana Vasilachi, candidat independent. Este fost consilieră municipală din partea PL în perioada 2007-2009, fostă viceministră a muncii, protecției sociale și copilului în Guvernul condus de Vlad Filat, ulterior viceministră a apărării unde a fost responsabilă de domeniul social. În prezent nu activează nicăieri. În ultimii  patru ani a fost stabilită în SUA. Candidata declară, pentru 2017-2018, venituri de pe peste 14 mii de lei, însă, în declarația pe propria răspundere, nu precizează perioada în care a obținut respectivele venituri. De asemenea, mai declară 15 mii de euro din vânzarea unui apartament și 15 mii de lei venituri din alte surse legale. Vasilachi indică și un apartament de 48,9 m2 cu o valoare de 30 de mii de euro. Candidata nu declară că ar avea în proprietate vreun apartament.

Intrați pe pagina Alegeri.tv8.md, unde puteți găsi toate informațiile relevante despre alegerile parlamentare din acest an.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram