Cursa electorală a fost marcată și de mai multe acuzații și dezvăluiri din partea concurenților. De la zeci de milioane de dolari aduși din Federația Rusă, până la tentative de omor cu mercur. Cele mai multe dintre ele au fost aruncate în spațiul public fără probe concludente. La sfârșitul lunii ianuarie, fostul primar al capitalei, candidatul PL, Dorin Chirtoacă a făcut mai multe declarații despre o pretinsă schemă prin care liderul PPDA, Andrei Năstase ar fi participat la privatizarea companiei AirMoldova. Asta deși cu puțin timp până la înscrierea în cursa electorală Chirtoacă a vrut să facă parte din blocul ACUM.

Un business de familie. Năstase a spus de-a lungul timpului că este vorba despre un mare investitor german, foarte bun investitor german MUSCA Până la urmă este vorba de grupul Țopa – Năstase. Andrei Năstase era vicedirector la AIR Moldova. Cum tu, fiind vicedirector la Air Moldova, împreună cu nașul, care era ministrul Transporturilor, în loc să aperi AIR Moldova, tu o furi, prin intermediul unor persoane interpuse din Cipru și, respectiv, din Germania?”, Dorin Chirtoacă, candidat pe lista PL.

Atunci, contactat de TV8, copreședintele blocului ACUM DA PAS, Andrei Năstase, a spus că nu vrea să comenteze aceste acuzații menționând că Chirtoacă este în agonie. Președintele PL a declarat că chiar s-a adresat procurorilor germani să investigheze cazul.

Ulterior au urmat acuzații din partea altor doi candidați, deja în direcția președintelui Igor Dodon.

Eu nu degeaba am adus această geantă. În ea au fost cândva foarte mulți „ceva”, pe care personal i-a primit Igor Nicolaevici Dodon. Eu pot expedia această geantă la Președinție, poate mirosul sau mărimea genții vă va mai aminti de ceva”, Ilan Șor, candidat pe lista Partidului Șor.

Din sursele mele, din rândul socialiștilor că avionul cu care a ajuns Dodon a adus 20 de milioane de dolari pentru campania electorală a PSRM din regiunea transnistreană și Găgăuzia. În următoarele zile, veți vedea cum socialiștii vor reacționa în toate direcțiile și vor începe să lucreze”, Alexandr Kalinin, candidat pe lista Partidului Regiunilor.

În replică, reprezentanții președinției au menționat că declarațiile unor sau altor candidați la funcția de deputat trebuie tratate exclusiv în context electoral.

Mai aproape de final de campaniei au răsunat și dezvăluiri șocante precum că liderii blocului ACUM ar fi fost otrăviți cu mercur.

A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate. Am mers și ne-am făcut teste și am descoperit că avem conținut exagerat de metale grele în sânge și acest lucru mi s-a întâmplat și mie, și domnului Năstase. După o perioadă, testele recente au arătat iarăși o creștere și medicii cu care am discutat noi spun că aceasta acumulare nu poate fi explicată în mod natural, deci nu se poate întâmpla fără o intervenție de afară”, Maia Sandu, candidată, blocul ACUM DA PAS.

Suntem ținta unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări care ne dorește morți. Am să vă spun și cum se cheamă acele, unul din acele metale. Este mercurul. La mercur s-a apelat”, Andrei Năstase, candidat, blocul ACUM DA PAS.

Cei doi au prezentat copii ale rezultatelor probelor de laborator însă au menționat că nu au scris o plângere la poliție din motiv că nu au încredere în forțele de ordine din Republica Moldova.

Cu două zile înainte de alegeri în spațiul public au apărut o altă dezvăluire șocantă în care este vizat liderul PD, Vlad Plahotniuc. Acesta, potrivit ministerului rus de Interne, este cercetat penal într-un dosar penal în Rusia. Ar fi creat, alături de omul de afaceri, Veaceslav Platon, un grup criminal care ar fi spălat 37 de miliarde de ruble rusești din Rusia, prin băncile din Moldova.

Organizatorii activității ilegale erau persoane care dețineau cetățenia Federației Ruse, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. În perioada anilor 2013-2014 membrii grupării criminale, având motive inventate și în baza actelor false, transferau din conturile întreprinderilor pe care le dețineau în băncile din Federația Rusă resurse financiare în valută străină în conturile organizațiilor străine, sub contextul vânzării de valută”, Irina Volc, reprezentant oficial al Ministerului de Interne din Federația Rusă.

PD a declarat că prin aceste informații, se implică în mersul alegerilor.

Pe final, și Igor Dodon, numit și lider informal al PȘRM, a fost vizat într-o investigație realizată în România. Jurnaliștii au publicat o anchetă potrivit căruia Fundația de binefacere a primei doamne Galina Dodon ar primi bani din Rusia. Aceștia fac referire la un transfer de 70 de mii de euro de la Moscova, de pe un cont al lui Igor Chaika, unul dintre fiii procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika. Reprezentanții Președinției a venit ulterior cu o reacție, spunând că toate sursele de finanțare ale fundației sunt transparente, iar cu informații despre utilizarea fondurilor vor reveni după alegeri.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!