/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan. Primii trei candidați de pe lista blocului ACUM pe circumscripția națională

missing
23 februarie 2019, ora 18:47

Primii trei candidați de pe lista blocului ACUM Platforma DA și PAS pe circumscripția națională sunt: Maia Sandu, Andrei Năstase și Alexandru Slusari.

MAIA SANDU

Prima pe lista ACUM este Maia Sandu, copreședinta blocului și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate. Ea mai candidează și pe circumscripția nr. 50, Europa de Vest; în prezent, nu deține funcții publice. Datele ultimului Barometru al Opiniei Publice, din noiembrie 2018, arată că circa 16% din populație are încredere în această candidată.

Maia Sandu are 46 de ani, este economistă de profesie și a deținut anterior funcții publice. În perioada anilor 2005 – 2006, ea a fost șefă de direcție la Ministerul Economie, iar perioada anilor 2012 – 2015 a fost ministră a Educației.

În calitate de ministră a Educației, Sandu spune că a avut următoarele realizări: „Am îmbunătățit finanțarea instituțiilor de învățământ și am crescut autonomia financiară a acestora. Am redus substanțial corupția în educație și am promovat meritocrația. Am inițiat reformare învățământului profesional-tehnic”.

Totuși, cele mai discutate reforme ale Maiei Sandu la Ministerul Educației țin de punerea camerelor de supraveghere la examenele de BAC și optimizarea școlilor cu puțini elevi.

Maia Sandu, candidată ACUM: „Noi am avut curajul să vorbim deschis despre toate problemele sistemului educațional. Să ne asumăm pe deplin costurile politice ale reformelor”.

Ca membră a Guvernului Leancă, Maia Sandu a votat pentru acordarea celei de-a doua garanții de stat, din care s-au acoperit găurile financiare la cele trei bănci falimentare: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Iată cum Sandu și-a explicat votul: „În acea ședință s-au cerut bani explicit, și aceasta este clar din stenogramă, pentru compensarea depozitelor oamenilor”.

În 2015 Sandu a fost înaintată de PLDM la funcția de prim-ministră, dar candidatura ei nu a fost acceptată de PD și PL. Peste un an, ea a candidat la alegerile prezidențiale la care a acumulat un rezultat de 48%. Scrutinul însă a fost câștigat de contracandidatul ei, Igor Dodon.

Potrivit declarației de avere depusă la CEC, Maia Sandu are 38 000 de dolari, pe un cont bancar din SUA Iar în ultimii doi ani aceasta a câștigat doar 500 de roni și 500 de dolari.

Maia Sandu, candidată ACUM: „Am avut doar o singură intervenție la București, acum două luni, la o conferință, pentru care am fost remunerată și doi am avut o mică dobândă, în doi ani de zile, din contul banilor pe care-i dețin într-un depozit din banca din America”.

În declarația de avere candidata indică un apartament, în valoare de 440 000 de lei, și un automobil Toyota, din 2007, care ar costa 170 000 de lei.

ANDREI NĂSTASE

Andrei Năstase, și el copreședinte al blocului ACUM, este al doilea candidat pe listă. Năstase este președintele Partidului Platforma DA și mai candidează și pe circumscripția nr. 33, Chișinău. Acesta nu deține funcții publice. Potrivit datelor ultimului BOP, circa 14% din populație are încredere în acest politician.

Andrei Năstase are 44 de ani și este jurist de profesie. La începutul anilor 2000, acesta a activat în calitate de ajutor de procuror, apoi a fost vicedirector al companiei Air Moldova. În aceeași perioadă, Năstase a predat la Academia de Arte, apoi și-a deschis propriul cabinet de avocatură.

Anterior, presa a scris despre relațiile lui Andrei Năstase cu oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, condamnați penal în Republica Moldova, dar care se află în prezent în Germania. La rândul său, Năstase spune că le-a fost avocat.

Andrei Năstase, candidat ACUM: „Este secret? Vă este secret că eu am fost avocatul celor doi oameni de afaceri Victor și Viorel Țopa, nu este pentru nimeni niciun fel de secret. Că sunt într-o relație de prietenie cu ambii tot nu este niciun  fel de secret”.

Reporterii de la RISE Moldova au scris că Năstase a devenit angajat al Companiei Air Moldova la scurt timp după ce, în calitate de ajutor de procuror, a făcut verificări la această întreprindere, condusă atunci de Victor Țopa. Și, deși au fost depistate încălcări, nu au fost întocmite acte de reacționare pe acest caz.

Tot pentru RISE Moldova, Năstase a spus atunci că plecarea sa de la Procuratură la Air Moldova nu are legătură cu acele controale și că a acceptat acest job pentru că a văzut în el perspectivă.

Năstase nu declară venituri salariale pentru ultimii doi ani. În declarația de avere depusă la CEC acesta menționează doar veniturile soției sale, în sumă de circa 69 000 de euro și indemnizațiile pentru îngrijirea copiilor, în sumă circa 14 000 de euro. De asemenea, candidatul a obținut 35 000 de euro, din vânzarea unui automobil.

Totodată, Andrei Năstase declară nouă terenuri, 11 imobile, printre care un apartament și patru case de locuit, și o mașină de marcă Nissan, care ar valora 10 000 de euro.

Cel mai valoros imobil declarat de Andrei Năstase este o casă de circa 2, 2 milioane de lei, care anterior, potrivit jurnaliștilor de la Moldova Curată, a fost scrisă pe numele mamei sale pensionare.

Andrei Năstase, candidat ACUM: Aceasta a fost înscrisă, ca o măsură de protecție, pe numele mamei mele, și eu asta am declarat-o încă cu mult timp înainte de a mă face politician”.

La alegerile prezidențiale din anul 2016, Andrei Năstase a fost înaintat în calitate de candidat din partea Platformei DA.

Andrei Năstase, candidat ACUM: Sigur că trebuie de făcut ordine în instituția Președinției. Trebuie scoasă din captivitate și pusă pe făgașul normalității”. 

Ulterior însă, acesta s-a retras din cursa electorală în favoarea candidatei Maiei Sandu.

Peste doi ani, la alegerile locale noi din Chișinău deja Maia Sandu i-a cedat locul lui Andrei Năstase și și-a anunțat susținerea sa pentru candidatura acestuia la funcția de primar al capitalei.

Maia Sandu, copreședintă ACUM: „Îndemn toate forțele pro-europene, anti-oligarhice să susțină candidatul comun la alegerile din Chișinău, Andrei Năstase”.

Năstase a câștigat alegerile locale noi din Chișinău, însă, rezultatul acestora a fost anulat, printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, menținută ulterior și de instanțele superioare. Motivul invalidării alegerilor a fost un video, postat de Năstase pe rețelele de socializare în ajunul alegerilor, în care a îndemnat alegătorii să iasă la vot.

Aliona Berdilo, magistrată, Judecătoria Chișinău: „Instanța de judecată hotărăște: nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din 20 mai 2018, 3 iunie 2018”.

Invalidarea alegerilor locale noi a fost urmată de o serie de proteste, organizate pe parcursul întregii veri.

Alexandru Slusari, numărul trei în lista candidaților pe circumscripția națională a blocului ACUM, este vicepreședintele Partidului Platforma DA și mai candidează pe circumscripția nr. 28 din Chișinău. El nu deține funcții publice și nu apare în Barometru Opiniei Publice.

ALEXANDRU SLUSARI

Alexandru Slusari are 45 de ani, este jurist și istoric de profesie și în prezent administrează o întreprindere care se ocupă cu intermedierea asigurărilor. De asemenea, Slusari deține o cotă parte de 16% dintr-un SRL care se ocupă de comercializarea produselor agricole. Anterior, el a fost președintele Asociației de agricultori UniAgroProtect.

Candidatul nr. 3 în lista blocului ACUM declară venituri salariale în sumă totală de aproape 150 000 de lei, pentru ultimii doi ani. De asemenea, în aceeași perioadă, Slusari a obținut circa jumătate de milion de lei în calitate de dividende de la o companie pe care o administrează. În declarația de venit depusă la CEC, Alexandru Slusari mai indică și o întreprindere individuală, care din 2017 și până în prezent i-a adus un venit de circa 77 000 de lei. Candidatul mai declară și două apartamente

De asemenea Slusari indică în declarație și un automobil de marcă Nissan X Trail, cu o valoare de 25 000 de lei sau circa 1250 de euro, în timp ce pe piață asemenea mașini se vând la un preț de circa 5000 de euro.

Alexandru Slusari, candidat ACUM: „Era în stare deplorabilă. Atunci am luat, practic nu funcționa, și eu atunci am luat, acești bani am găsit și am introdus încă o parte din bani, nu pot să spun că ea arată foarte bine. Cu părere, precedentul proprietar a folosit-o la maxim. Acuma, dacă-mi dați 3000 de euro ne ducem și facem contract după emisiune”.

Potrivit jurnaliștilor de la Moldova Curată, Slusari este unul dintre cei mai generoși donatori ai Partidului Platforma DA. Astfel, în ultimii doi ani acesta donat partidului circa 66 000 de lei.

Lista completă a candidaților ACUM DA PAS o puteți accesa pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram