/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Sandu, despre votul din stânga Nistrului: „Afirmăm de pe acum că nu recunoaștem valabilitatea alegerilor în aceste două circumscripții”

missing
24 februarie 2019, ora 17:10

Candidata Maia Sandu și copreședinta ACUM DA PAS afirmă că reprezentanții blocului nu vor recunoaște rezultatele alegerilor din cele două circumscripții din stânga Nistrului, întrucât aici au avut loc multe nereguli.

„Afirmăm de pe acum că nu recunoaștem valabilitatea alegerilor în aceste două circumscripții deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului. Chemăm observatorii internaționali și misiunile de observare să declară și ele alegerile din aceste două circumscripții ca fiind contrare standardelor OSCE și ale Consiliului Europei și să nu le recunoască”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

De asemenea, Sandu spune că nereguli au fost demise și la secțiile de votare de peste hotare: „CEC, în mod absolut ilegal, a obligat președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din afara țării, să refuze primirea contestațiilor în raport cu obstrucționarea dreptului la vot. Asta se întâmplă chiar dacă Codul electoral prevede că contestațiile se depun la biroul electoral în ziua alegerilor. Aceștia fac referire la un Regulament abuziv, pe care ei l-au adoptat contrar legii. Conform acestui regulament, cetățenii care au fost împiedicați să voteze trebuie să meargă în instanța de judecată. Să încercăm să ne imaginăm cum un cetățean de la Londra sau Paris poate să ajungă până la sfârșitul zilei la Judecătoria Chișinău ca să depună contestația, nu este nicio șansă”, a mai spus Maia Sandu.

„În același timp, CEC spune că acești oameni ar putea să depună în mod electronic contestațiile lor. Iarăși e o minciună, pentru că chiar pentru a înregistra o cerere de chemare în judecată e nevoie de semnătura electronică. Câți concetățeni de-ai noștri plecați peste hotare dețin semnătura electronică? Probabil că niciunul; poate că unul, doi, dar nu mai mulți”, a mai declarat Sandu.

De asemenea, reprezentanta blocului acum a declarat că va depune o plângere penală la Procuratura Generală împotriva președintei CEC, Alina Rusu și a șefului IGP, Alexandru Pînzari. Pe cel din urmă, reprezentanții ACUM îl acuză de „neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru asigurarea votării corecte în cele două circumscripții alocate cetățenilor din stânga Nistrului”.

La rândul său, candidatul Andrei Năstase și copreședinte ACUM, afirmă că la mai multe secții de vot nu ajung buletine de vot: „Cinci sute de buletine nu au de ajuns în circumscripția 33. aceste buletine lipsă, mai apoi sunt găsite în operațiunea „carusel”, aplicată și la alegerile precedente”, a spus Năstase.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram