Parlamentul European a venit cu o declarație după ce patru deputați din Parlamentul European, dintre care trei afiliați lui Ilan Șor, au fost acreditați în calitate de observatori electorali la alegerile parlamentare. Potrivit acesteia, Parlamentul a trimis propria delegație oficială de cinci membri pentru a observa alegerile de duminică din Moldova, scrie Politico.

„Nici un alt membru al Parlamentului European nu a fost mandatat și, prin urmare, nu este autorizat să adopte o poziție sau să își exprime o opinie în numele Parlamentului European”, a declarat legislativul.

Declarația a venit după ce comisia electorală a Moldovei a publicat o listă de observatori care includea și numele altor patru deputați europeni, dintre care cel puțin trei au legături cu omul de afaceri Ilan Shor, care este candidat și aspiră la funcția de deputat, fiind primul pe lista partidului care îi poartă numele.

Cvartetul include pe eurodeputatul italian Fulvio Martusciello, de la Partidul Popular European de centru-dreapta și Barbara Kappel de la extrema dreaptă a Partidului Libertății din Austria. POLITICO a raportat, vineri, că ambii l-au ajutat pe Șor să ajungă membru al partidului Popular European.

Într-un e-mail, Kappel a declarat că este în Moldova „pentru o observare electorală individuală neoficială cu un ONG independent”.

Un alt deputat european pe listă este Laurențiu Rebega din România, care face parte din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor din Europa (ACRE). Grupul umbrelă, care include conservatorii guvernați ai Marii Britanii și partidul de lege și justiție din Polonia, a îmbrățișat Partidul Shor ca „partener global”. Rebega a fost printre politicienii ACRE care au salutat Partidul Șor în familia ACRE în luna iunie a anului trecut, potrivit unui raport al mass-media din Republica Moldova.

Reprezentanții oficiali ai Parlamentului European sunt Rebecca HARMS (Verzii/Alianța Liberă Europeană, Germania), Marian-Jean MARINESCU (Partidul Popular European, România), Joachim ZELLER (Partidul Popular European, Germania), Miroslav POCHE (Socialiștii și Democrații, Rep. Cehă) și Monica MACOVEI (Conservatorii și Reformiștii Europeni, România).

Nikolay Barekov, deputat european bulgar al cărui partid este membru al ACRE, se află și pe lista de observatori din Moldova. ACRE urma să decidă vineri privind cererea Partidului Shor de a deveni membru cu drepturi depline al organizației.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!