În viitorul Legislativ vor ajunge 101 de deputați, dintre care 50 au fost aleși pe listele partidelor politice și alți 51, pe circumscripții uninominale. Totuși, dintre cei 51 de deputați care vor prelua funcțiile în urma voturilor din circumscripțiile uninominale, doar trei sunt candidați independenți, iar alți 48, sunt exponenți ai formațiunilor politice, aceleași formațiuni care au câștigat cele mai multe voturi și pe circumscripția națională.

Cei mai mulți deputați din viitorul Legislativ vor fi socialiști – 35 la număr; alți 30 vor fi democrați, 26 – de la ACUM DA PAS și șapte – de la Partidul ȘOR, alți trei parlamentari vor fi independenți. Astfel, niciun partid sau bloc electoral nu a acumulat un număr suficient de voturi pentru a putea crea o majoritate parlamentară.

Sursa: Alegeri.md

La alegerile parlamentare din acest an au participat circa 1,4 milioane de cetățeni cu drept de vot, rata de participare fiind de 49,22%. Anul acesta pentru prima oară alegerile au avut loc în baza unui sistem electoral mixt. Alegerile vor fi considerate valide doar după ce se va expune Curtea Constituțională.

Vezi și:

ADEPT: Numele celor 101 deputați care ar putea forma componența viitorului Legislativ

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!